back

День Перемоги має стати днем об’єднання

30-04-2014 | 12:12

День перемоги - це водночас і День пам’яті. Про це та інші питання йшлося 30 квітня на засіданні організаційного комітету з підготовки та відзначення в області 70 річниці визволення України від фашистських загарбників та 69 річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941-45 років. Засідання провів заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман за участю представників чернігівської міської влади, ветеранських організацій, представників громадськості.

Сергій Журман розповів учасникам засідання, що перш ніж приступити до планування святкових заходів, було проведене соціологічне опитування на предмет вивчення думки громадськості – що для них є день 9 травня та яким вони хотіли б бачити це свято. За його словами, у програму святкування увійшли заходи, про які позитивно відгукнулись 85% опитаних. Зокрема, з 4 по 9 травня в області відбудуться зустрічі з ветеранами, тематичні виставки та вистави, літературно-музичні вечори, виховні години в школах, присвячені Перемозі, а також 9 травня – урочиста хода «Нащадки Перемоги» від Красної площі до Меморіалу слави та покладання квітів, мітинг-реквієм „Ніхто не забутий, ніщо не забуте…”, вшанування ветеранів, святковий концерт та інші.

До речі, опитування, про яке йшла мова на засіданні, виявило цікаву пропозицію, яка заслуговує на увагу та втілення. А саме - реконструкція бойових дій, які велися на території Чернігівщини в роки війни. Обласна влада взяла до уваги слушну пропозицію та має намір втілити її щонайближче в наступному році, приурочивши до святкування 70 річниці перемоги. Тим більше, що на думку присутніх, саме такі заходи якнайкраще залучатимуть до патріотичного виховання молодь та знайомитимуть її з великим подвигом їхніх пращурів.

Присутній на засіданні заступник чернігівського міського голови – керуючий справами виконкому Станіслав Віхров повідомив, що міська рада продовжить традицію, коли школярі міста, вишикувані вздовж маршруту, яким пройде урочиста хода, триматимуть портрети їхніх рідних, що віддали життя заради свободи своєї країни. Але, як підкреслив Сергій Журман, організовуючи святкові заходи, ми маємо завжди пам’ятати, що все ж головним нашим пріоритетом є шанобливе ставлення до ветеранів, індивідуальна і постійна увага до кожного та всеохопна допомога у вирішенні їхніх проблем.

Учасники засідання погодилися, що нарешті прийшов час відмовлятися від радянських штампів святкування Дня перемоги, під час якого головна увага зазвичай приділялася масовому військовому параду, іноді обділяючи увагою самих винуватців свята. Ми не маємо права забувати, що День Перемоги у Другій світовій війні – це, передусім, День пам’яті. В тій війні, за різними даними, загинуло до 10 млн українців і світ живе не згадкою про війну, а пам’яттю про ту високу ціну, яка була заплачена за наше сьогодення.

Отже, 9 травня має стати днем примирення та єдності. Сергій Журман наголосив, що думка громадськості полягає в тому, щоб політичні партії та громадянські об’єднання у цей день відмовилися від використання партійної чи будь-якої іншої символіки під час святкових заходів та об’єдналися під жовто-блакитними прапорами.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації