back

Виступ Олександра Турчинова під час наради з головами обласних державних адміністрацій

30-04-2014 | 14:47

Ми сьогодні зібрались на нараду, в якій приймають участь глави обласних державних адміністрацій, керівництво Служби безпеки України, Міністерства внутрішніх справ, керівництво Міністерства оборони, Генерального штабу, Служби зовнішньої і військової розвідки, Генеральної прокуратури та Центральної виборчої комісії.

Ми повинні з вами не тільки проаналізувати ситуацію, але й головне - визначити головні задачі і завдання, розв’язання і вирішення яких дозволить стабілізувати ситуацію в нашій країні. Особливо це важливо напередодні травневих свят, тому що саме на ці свята ті, хто працює проти країни, намітили активні дії щодо дестабілізації ситуації.

Ми з вами працюємо під час не тільки дуже складної, небезпечної економічної ситуації, кризи, яка охоплює практично всі галузі і напрямки економіки. Ми з вами працюємо в час, коли відбувається жорстка і цинічна агресія Російської Федерації проти нашої країни: продовжується окупація Автономної Республіки Крим, за рахунок терористичних і диверсійних угрупувань, які, на превеликий жаль, підтримує частина сепаратистськи налаштованого населення, дестабілізована ситуація в Донецькій і Луганській областях. І не є таємницею, що на північному, східному і південному кордоні України продовжується концентрація збройних сил Російської Федерації, які готові до вторгнення на нашу територію.

Особливо небезпечна ситуація склалась саме на сході України - в Донецькій і Луганській областях. У Луганську захоплено будівлі СБУ, прокуратури, ОДА. Вночі сьогодні відбиті всі спроби захоплення Управління внутрішній справ за рахунок чітких дій підрозділів Національної гвардії. Також блоковані спроби захоплення будівель в інших містах і містечках цієї області.

Особливо складна ситуація в Донецькій області. У місті Слов’янськ сконцентровані угрупування, які повністю координуються Російською Федерацією. Це терористичні і диверсійні групи. Вони вбивають людей, захоплюють заручників, використовують не тільки автоматичну зброю, але й важке озброєння - кулемети, гранатомети тощо.

Окрім того, захоплені адмінбудівлі в багатьох містах Донецької області і в самому Донецьку. Довгий час контролюється ОДА, і сьогодні в цьому місті влада не контролює ситуацію, так само, як і на частині території Донецької області.

Я хочу сказати чесно, що сьогодні силові структури не здатні оперативно взяти під контроль ситуацію в Донецькій і Луганській областях. Які причини цього?

Головна причина, безумовно, те, що самі силові структури - підрозділи МВС, СБУ - в цих регіонах, у першу чергу мається на увазі в Донецькій, Луганській областях, не здатні виконувати покладені на них обов’язки щодо захисту громадян. Вони безпорадні в цих питаннях. Більше того, деякі з цих підрозділів або сприяють, або співпрацюють з терористичними угрупуваннями.

Наступна проблема - це достатньо велика кількість місцевого населення, обдуреного російського пропагандою, яка підтримує терористів і сприяє як захопленню адміністративних будівель, так і дестабілізації ситуації в регіоні.

Ми знаємо, що при наявності достатньо великої кількості людей силові заходи не ефективні. Саме з такою ситуацією стикнулися наші силові структури. Я не виправдовую їх неефективну діяльність, але ті проблеми, які ми маємо в цих регіонах, впливають на те, що поставлені мною задачі щодо повної локалізації терористичних угрупувань, щодо знищення терористів, досі не виконані.

Безумовно, складна економічна ситуація, яка особливо погіршується в цих регіонах завдяки дестабілізації ситуації, також призводить до того, що безробіття виводить на вулицю багато незадоволених людей.

В той же час, ми можемо довго перелічувати причини, але ми повинні ставити перед собою задачі - як ці проблеми розв’язати. Більше того, я хочу сказати, що у нас немає багато часу для розв’язання цих проблем.

Тому, перша задача, яка стоїть перед нами, перед главами адміністрацій, перед всією вертикаллю нашої влади, безумовно, в першу чергу, перед силовими структурами - не допустити розповзання терористичної загрози на інші регіони України.

Сьогодні відбуваються спроби дестабілізувати ситуацію в Харківській, Одеській, Дніпропетровській, Запорізькій, Херсонській, Миколаївській областях. І я дякую главам адміністрацій, я дякую всім патріотам України, працівникам силових структур, які тримають ситуацію і блокують розповзання небезпеки по території нашої країни. Але задача саме атакувати ці регіони поставлена перед найманцями-диверсантами, перед спецпідрозділами, які працюють на території України. І тому, я підкреслюю, наше завдання - не допустити розповзання терористичної загрози в ці регіони. У першу чергу, Харківську і Одеську області. Це задача, яка буде контролюватись особисто мною.

Я звертаю увагу глав адміністрацій цих регіонів, я звертаю увагу керівників силових структур на ефективну роботу особливо під час травневих свят. Ми повинні забезпечити, щоб наші громадяни могли спокійно відпочити на ці свята. Ми повинні забезпечити їх спокій і їх захист.

Ми прогнозуємо спроби диверсій, - за інформацією нашої розвідки, за інформацією Служби безпеки, які можуть бути. Але наша задача - не сіяти паніку, а локалізувати ці загрози, зняти цю небезпеку. І ця задача сьогодні - номер один.

Наступна проблема, про яку я вже казав - ми не зможемо говорити про стабілізацію ситуації в Донецькій і Луганській областях, поки не буде повністю оновлена силова вертикаль в цих регіонах. У першу чергу, структури Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки України.

Ми вже замінили керівників СБУ в Луганській та Донецькій областях. До речі, проведена повна заміна керівництва спецпідрозділу «Альфа», який не спрацював на виконання поставлених задач. Але цього замало. Я ще раз підкреслюю - ми повинні оновити, фактично повністю оновити всі структури і підрозділи МВС і СБУ в цих регіонах.

І знову вчора у своєму зверненні, і сьогодні я хочу повторити - ми звертаємось до справжніх патріотів, які не сіють паніку в Інтернеті, не проявляють героїзм в засобах масової інформації чи на мітингах, а реально готові захищати свою країну. Ми запрошуємо, в першу чергу, мешканців цих регіонів, особливо тих, хто пройшов службу в підрозділах МВС, СБУ ті, хто пройшов службу в Збройних Силах - йти і працювати в органи міліції і СБУ. Йти, і захищати громадян, які сьогодні залишились беззахисними перед терористичною загрозою так само, як ми мобілізовували добровольців до Національної гвардії та Збройних Сил України.

Без відновлення нормальної, професійної роботи підрозділів МВС і СБУ в цих регіонах ми не зможемо взяти ситуацію під контроль. Це завдання, в якому я просив би, щоб відбулась співпраця як керівництва міністерств, так і, безумовно, керівництва адміністрацій.

У нас немає іншої альтернативи як захищати свою країну. І я ще раз звертаюсь до справжніх патріотів, які не волають, не кричать, не панікують, а готові реально діяти.

Більше того, ми розуміємо, що цього не достатньо, і саме тому сьогодні ми формуємо спеціальні підрозділи Міністерства внутрішніх справ та Національної гвардії, які вже дислоковані в регіонах, де є реальна небезпека дестабілізації. Це саме ті області, які я називав - Донецька, Луганська, Харківська, Одеська, Дніпропетровська, Запорізька, Херсонська, Миколаївська. Саме ці підрозділи МВС мають разом, у взаємодії з Національною гвардією, забезпечити підтримку дій силових структур у боротьбі з терористами, диверсантами, організованими злочинними угрупуваннями, захистити від них наших громадян.

У той же час, я ще раз повертаюсь до реальної небезпеки розв’язання Російською Федерацією континентальної війни проти України. Наші Збройні Сили приведені в повний бойовий порядок, в повну бойову готовність.

Але для того, щоб ми з вами мали можливість не тільки говорити гаслами, не тільки закликати до протидії, а й реально протидіяти, в цей процес повинні включитися фактично всі регіони України.

Ми віддали наказ щодо формування в кожній області батальйону територіальної оборони. Я ще раз підкреслюю - батальйони територіальної оборони повинні бути сформовані в кожній області! Кожен глава адміністрації повинен детально знати плани територіальної оборони свого регіону. Ми повинні мати можливість мобільно перекидати ці підрозділи для підтримки інших регіонів у випадку виникнення такої небезпеки.

Так, сьогодні ми будемо спиратися не скільки на тих, кого вчили воювати, хто за це отримує високу зарплатню, ми будемо спиратися на патріотів, на справжніх громадян України. Які сьогодні зі зброєю в руках готові захищати Україну. Не співчувати, не кричати, а діяти і захищати. Тому в цих питаннях повинна бути чітка взаємодія між Міністерством оборони, Генеральним штабом, нашими обласними і місцевими адміністраціями.

Наступна проблема, яка повинна бути розв’язана, і це наш обов’язок перед українським народом - ми повинні стабілізувати українську владу. Це може відбутись тільки після проведення чесних, прозорих президентських виборів і всенародного обрання Президента України.

Власне, розуміючи, що це дуже сильний чинник стабілізації України, Російська Федерація і її політичне керівництво, ті, хто працює проти нашої держави, пробують зробити все, щоб ці вибори зірвати. Але президентські вибори в Україні відбудуться, як і вимагає чинне законодавство, 25 травня поточного року. Залишилось зовсім небагато часу, і, безумовно, робота по організації цих виборів повністю лягає на відповідальність керівництва обласних адміністрацій.

Силові структури і керівники повинні забезпечити безпеку проведення цих виборів, зірвати плани по зриву виборчого процесу, захистити право наших громадян на вибір. Вони повинні обрати того Президента, якому довіряють.

Ми повинні з вами забезпечити всі технологічні моменти виборчого процесу. Це питання підготовки приміщень, де будуть відбуватися вибори, це допомога в організації роботи виборчих комісій. Тут багато питань, але незважаючи на проблеми, ці питання мають бути розв’язані і вирішені.

Безумовно, ми розуміємо ті складнощі з проведенням виборчого процесу в Автономній Республіці Крим і саме пропозиції щодо цього також будуть внесені до ЦВК.

Я також звертаюсь до керівників силових структур, до глав адміністрацій - ми хочемо, щоб ці вибори відбулись чесно, прозоро, демократично, і в цих виборах мають приймати участь всі. Можна поїздити по місту Києву, по іншим регіонам - там бігбордів і сітілайтів представників або кандидатів від опозиції значно більше від тих, хто підтримує коаліцію більшості в Парламенті. Це нормально.

Наше завдання - дати можливість кандидатам вести виборчу агітацію, а громадянам - спокійно і виважено зробити свій вибір. Без тиску.

Я звертаю увагу керівників силових структур на недопущення провокацій - терористичних і бойових під час проведення агітації, і, особливо, під час проведення самих виборів. На це орієнтують диверсійні терористичні групи, але ваше завдання - цього не допустити.

Ми повинні мати в кожній області робочу групу в складі керівництва обласної адміністрації, керівника СБУ, управління МВС, на відповідальність яких ми повністю покладаємо реалізацію виборчого процесу. Я підкреслюю - організацію! Не вплив, не тиск, а організацію виборчого процесу і недопущення його зриву.

Я переконаний, що Україна обере гідного Президента, і без паніки, без істерії ми з вами стабілізуємо ситуацію, в тому числі і в Донецькій, і Луганській областях.


Прес-служба Президента України