back

Відбулися позитивні зрушення у сфері погашення заборгованості із виплати заробітної плати

29-04-2014 | 17:05

Позитивні зрушення відбулися у сфері погашення заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівниками підприємств, установ та організацій області. За даними моніторингу у квітні поточного року загальну суму боргу скорочено на 1,8 млн грн. або на 8,9 %. Станом на 24.04.2014 її розмір склав 18,5 млн грн., у тому числі по економічно активних підприємствах сума боргу становила 11,3 млн грн. (61% від загальної), що на 1,7 млн грн. або на 13,1% менше ніж на початок квітня. Скоротилась і кількість підприємств-боржників на 6 одиниць – з 58 до 52.

Про це зазначалося під час чергового засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати(грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат, яке 29 квітня провів заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман.

Ситуація в сфері погашення боргів на підприємствах області не є винятковою й відображає загальну картину, що склалася в країні, де також допущено зростання. Причинами цього явища є складна фінансово-економічна ситуація в Україні, зменшення об’ємів виробництва, неконкурентноспроможність продукції, невчасні розрахунки замовників, невдале ведення менеджменту підприємств тощо.

Позитивним є те, що станом на 1 квітня цього року в області відсутня заборгованість із заробітної плати працівникам сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, що фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів. Із 22-х районів області відсутні борги із заробітної плати на підприємствах 13 районів (Бахмацького, Бобровицького, Варвинського, Городнянського, Ічнянського, Козелецького, Корюківського, Куликівського, Менського, Носівського, Прилуцького, Срібнянського, Талалаївського).

На сьогоднішньому засіданні комісії було повідомлено, що на виконання протокольного доручення попереднього засідання направлено 4 листи до профільних міністерств, які здійснюють функції органів управління щодо вжиття ефективних дій для прискорення погашення боргів на підприємствах, підпорядкованих органам влади. Державною фінансовою інспекцією в області заплановано проведення перевірок фінансово-господарської діяльності боржників.

Представники підприємств-боржників, яких заслухали під час заходу, інформували про виконання графіків погашення заборгованості та гарантували погашення боргів вже до осені поточного року.

Обговоривши пропозиції, комісія вирішила напрацювати низку нових, більш раціональних шляхів вирішення ситуації, що склалася в області у сфері погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

На завершення засідання, Сергій Журман наголосив на необхідності вчасного реагування на збільшення заборгованості із заробітної плати, вжиття невідкладних заходів, а також неухильного виконання, розроблених графіків погашення заборгованості.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації