back

У центрі уваги – організація дитячого оздоровлення та відпочинку

25-03-2010 | 09:44

Як належним чином організувати роботу дитячих закладів оздоровлення та відпочинку влітку 2010 року обговорювали 24 березня в облдержадміністрації. Заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус провела робочу нараду з керівниками дитячих оздоровчих закладів, керівниками обласних управлінь, представниками служб, задіяних в оздоровленні.

Мета зустрічі – окреслити головні завдання, які стоять перед організаторами оздоровлення та відпочинку дітей, налагодити співпрацю.

Начальник управління у справах сім’ї та молоді облдержадміністрації Борис Атрощенко повідомив, що для реалізації Закону України „Про відпочинок і оздоровлення дітей” минулого року прийнято низку постанов Кабінету Міністрів України. Міністерством у справах сім’ї, молоді та спорту затверджено: Порядок проведення атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, Порядок ведення Державного реєстру та надання платних послуг; Державний соціальний стандарт оздоровлення та відпочинку, типове положення про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку; типовий штатний розпис для закладів комунальної чи державної власності, критерії оцінки щодо присвоєння категорії закладам оздоровлення та відпочинку; перелік документації дитячого закладу оздоровлення та відпочинку.

Нововведень багато. Зокрема, Закон України „Про оздоровлення та відпочинок” забороняє закупати за державні кошти оздоровчі послуги у дитячих закладів оздоровлення та відпочинку, нормативна база яких не приведена у відповідність до вимог законодавства. Наприклад, заклад повинен бути занесений до Державного реєстру, а для цього він має бути атестованим, що, в свою чергу, можливо зробити лише під час роботи даного закладу. Нормативна база, яка регулює проведення атестації набула чинності лише восени 2009 року. Тобто до початку літньої оздоровчої кампанії жоден заклад оздоровлення та відпочинку області не буде мати можливості надавати оздоровчі послуги за державні кошти. Враховуючи вищенаведені обставини, влітку 2010 року дотримання цієї норми законодавства не вимагатиметься.

Щодо атестації дитячих закладів оздоровлення та відпочинку зазначалося, що підзаконні акти було затверджено лише восени 2009 року. Про атестацію заклад повинен бути попереджений за рік до її проведення. Тому пропонується всім керівникам закладів, зацікавленим в отриманні свідоцтва про атестацію та включенні до Державного реєстру (як тільки він буде створений), написати заяву до управління до 15 квітня 2010 р. І ці заклади протягом оздоровчого сезону 2010 року будуть атестовані. Всі профільні заклади області до 15 травня отримають листи з графіком проведення атестації протягом 2010-2013 років. Проводитиметься вона раз на п’ять років.

Всі дитячі заклади оздоровлення та відпочинку, незалежно від форм власності, повинні привести свої установчі та інші документи у відповідність до вимог чинного законодавства.

У цьому році вперше буде розмежовано поняття „оздоровлення” та „відпочинок”. Оздоровлення триває 21 день та більше, відпочинок – від 14 до 21 дня. Можливе надання в закладі як оздоровчих послуг, так і відпочинкових. Допускається випуск індивідуальних путівок, кожна зі своїм терміном перебування в рамках загальної зміни.

Як поінформувала заступник начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Марія Кальпета, цього року планується робота 11 освітянських таборів. Всю необхідну нормативну базу щодо організації дитячого оздоровлення та відпочинку, за словами Марії Петрівни, можна знайти на офіційному сайті управління освіти і науки.

Особливу увагу слід приділити організації виховного процесу в таборах. У цьому допоможе Обласний інститут післядипломної педагогічної освіти. Вже третій рік поспіль заклад проводить тижневі курси для працівників з виховної роботи, які працюють в таборах. Також організовуються семінари, наради, готуються методичні збірники.

На думку Марії Кальпети, обов’язково повинні залучатися до роботи в дитячих таборах практичні психологи та соціальні педагоги.

Про перспективи цьогорічної участі в оздоровленні дітей Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності розповів голова виконавчої дирекції обласного відділення Фонду Петро Савич. За його словами, складність ситуації полягає у відсутності державного бюджету, у зв’язку з чим немає бюджету Фонду. Але Петро Іванович висловив сподівання, що кошти будуть виділені на рівні минулого року. Поки що не визначена вартість одного дня відпочинку, не відомо, яка частина буде фінансуватись Фондом, адже прогнозується зростання вартості путівки від 10 до 20 %, тож існує ймовірність зменшення частки Фонду.

В.о. заступника головного державного санітарного лікаря області Михайло Величко зупинився на вимогах до організації дитячого відпочинку в таборах. Він зазначив, що порядок відкриття таборів не змінився, вимоги чіткі і обов’язкові для виконання.

На необхідності створення безпечних умов оздоровлення та відпочинку дітей наголосив заступник начальника головного управління МНС України в області Микола Губенко.

Начальник відділу головного управління статистики в Чернігівській області Наталія Устименко дала роз’яснення стосовно надання керівниками таборів статистичної звітності за результатами оздоровчої кампанії.

Підбиваючи підсумки засідання, заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус відзначила, що обласна державна адміністрація послідовно й системно працює над підготовкою до літньої оздоровчої кампанії. Незабаром відбудеться розширена нарада за участю голів райдержадміністрацій та міськвиконкомів, керівників відділів та управлінь освіти, молоді та спорту, інших структур, що опікуються питаннями оздоровлення. Наприкінці квітня питання стану підготовки до оздоровчої кампанії буде розглянуте на засіданні колегії облдержадміністрації. Наразі триває доопрацювання проекту обласної програми „Оздоровлення та відпочинок дітей Чернігівської області на 2010-2013 роки”. Програма передбачатиме заходи з підтримки закладів оздоровлення та відпочинку області.

Наталія Білоус закликала усіх присутніх докласти необхідних зусиль до якісної підготовки оздоровчого сезону 2010 року.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації