back

Вшановано пам`ять жертв політичних репресій

16-05-2010 | 13:21

16 травня біля пам’ятного знаку у с. Халявин Чернігівського району за участю керівництва області, міста та Чернігівського району, представників обласних установ, організацій, політичних партій відбувся мітинг-реквієм зі вшанування пам'яті жертв політичних репресій.

Відкриваючи мітинг, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко звернувся до трагічних сторінок нашої історії, коли відразу після Жовтневої революції 1917 року розпочалося фізичне знищення співгромадян, світогляд яких відрізнявся від більшовицького. Воно зачепило середовище видатних діячів і певні категорії населення. Нечуваних масштабів масові репресії набули у 1932-1933 роках.

Не стали винятком міста і села Чернігівщини, де з’явилися численні безіменні поховання. За один тільки 1937 рік на Чернігівщині було репресовано понад дев’ять з половиною тисяч чоловік.

«Сьогодні ми, ідучи за покликом серця, виконуємо свій громадянський обов’язок і називаємо всіх загиблих у ті страшні роки поіменно. Торік у травні увазі широких кіл читачів було презентовано першу книгу чернігівського тому науково-документальної серії «Реабілітовані історією». Ми й надалі будемо працювати над цим, допоки не увічнимо пам’ять усіх, хто зазнав репресій, пройшов крізь пекло Великого терору», - наголосив керівник області та додав, що нам ще треба навчитися приймати минуле таким, яким воно є, долати байдужість та прагнення забути його трагічні сторінки.

Присутні вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

Заупокійну литію відправив секретар Чернігівського єпархіального управління Української церкви отець Федір.

Перед присутніми також виступили голова обласної ради Наталія Романова та професор Вінницького національного медичного університету, син репресованого у 1938 році жителя села Пакуль Олексій Бориско.

Прес-служба облдержадміністрації
Фото Віктора Кошмала