back

Урочистості з нагоди 65-річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні в обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка

07-05-2010 | 16:33

7 травня за участю керівництва області та міста в обласному академічному музично-драматичному театрі ім. Т.Г.Шевченка пройшли урочисті збори та святковий концерт з нагоди 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Перед початком урочистостей вони оглянули виставку «Реліквії Перемоги».

В урочистостях також взяв участь заступник голови Державної податкової адміністрації України Василь Регурецький

Вітаючи присутніх зі святом Великої Перемоги, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко назвав цей день символом торжества всепереможної сили справедливості, добра над злом, світла над темрявою.

«Дев’яте травня 1945 року назавжди увійде в історію як день перемоги радянського народу. І сьогодні, цінуючи і плекаючи незалежність України, ми свято бережемо братню дружбу народів, які боронили і звільняли свою Вітчизну» - зазначив він.

Чернігівщина дала світові сто шістдесят Героїв, а близько тридцяти наших земляків стали повними кавалерами ордена Слави. Імена трьох двічі Героїв пов’язані з Чернігівщиною – це льотчики Василь Сенько і Олександр Молодчий та командир партизанського з’єднання Олексій Федоров.

За визволення Чернігівщини вісімсот сімдесят дев’ять воїнів були нагороджені золотими зірками Героїв Радянського Союзу. У кровопролитних боях за Чернігівський край полягли понад двадцять тисяч воїнів, серед яких сто шістнадцять Героїв Радянського Союзу чотирнадцяти національностей.

Пам'ять полеглих фронтовиків присутні вшанували хвилиною мовчання.

Найважливішим — і моральним, і суспільно-політичним — завданням назвав голова облдержадміністрації збереження і зміцнення наступності поколінь, той ланцюг національного існування, який не можна переривати.

Сьогодні у Щорському районі створюється меморіальний комплекс партизанської слави «Лісоград» для того, щоб діти й онуки мали змогу очима і серцем долучитися до славної історії їхніх дідів.

Володимир Хоменко висловив слова щирої подяки і побажав міцного здоров’я всім, хто й сьогодні невтомно працює на ниві військово-патріотичного виховання сучасної української молоді. Постійно ширшає коло їхніх послідовників, які здійснюють пошукову, науково-дослідну роботу.

«Але пам’ятаймо про те, що війна не закінчується, поки не похований її останній солдат. Сьогодні, в переддень Великої Перемоги, ми не просто пом’янемо всіх, хто не повернувся до рідної домівки з тієї страшної війни, а й зробимо все, щоб слова «Ніхто не забутий, ніщо не забуто!» набули ще більш вагомого змісту», - наголосив керівник області.

Він повідомив, що торік в області розпочато реалізацію Програми впровадження комплексу заходів щодо збереження та відновлення меморіальних пам’яток періоду Великої Вітчизняної війни. У рамках цієї Програми вже реставровано і відновлено частину пам’ятників, які найбільше постраждали від руйнівної дії часу. Ця робота триватиме і надалі.

Особлива увага і турбота постійно приділяється учасникам війни, вдовам загиблих. На Чернігівщині шістдесят вісім тисяч ветеранів, що мають статус учасників війни. Серед них понад сім тисяч учасників бойових дій, більше дев’яти тисяч інвалідів війни, близько дванадцяти тисяч членів сімей загиблих. Піклуватися про них – це насамперед обов’язок влади, представники якої вишукують можливості, щоби вирішити проблеми кожного. Але, підкреслив Володимир Хоменко, це має бути постійною відповідальністю і широких кіл громадськості, особливо молоді.

Зважаючи на необхідність посилення уваги суспільства до потреб ветеранів війни, поліпшення їх соціального захисту, Президент України Віктор Янукович визначив пріоритетними напрямками у проведенні в Україні Року ветеранів Великої Вітчизняної війни: консолідацію Українського народу в шанобливому ставленні до ветеранів, „виховання насамперед у молоді почуття патріотизму, поваги та вдячності ветеранам Великої Вітчизняної війни за їх ратні і трудові подвиги у боротьбі з фашизмом”.

«

Народ, який переміг у Великій Вітчизняній, — нездоланний. І вартий світлої долі. А це запорука того, що ми, всупереч усім нинішнім труднощам, збудуємо щасливу й успішну країну», - наголосив керівник області, а також побажав присутнім, їх сім’ям, чернігівській землі і всій Україні миру, злагоди і благополуччя.