back

Експортери Чернігівщини сподіваються на допомогу у вирішенні своїх проблем

22-04-2010 | 14:33

Проблемні питання, які виникають у підприємств Чернігівщини під час здійснення зовнішньоекономічної діяльності , обговорили 21 квітня в обласній державній адміністрації.

За рішенням попереднього засідання робочої групи „Сталий економічний розвиток, бізнес клімат та інвестиції. Міжнародна інтеграція і співпраця” Регіонального комітету з економічних реформ для участі в черговому засіданні запросили керівників підприємств-експортерів області. Крім того, у заході взяли участь головний спеціаліст відділу дослідження стану ринку Департаменту інструментів торговельного захисту Міністерства економіки України Ю.Комогоров, перший віце-президент Українського Національного Комітету Міжнародної торгової палати В.Безрученко. Провела засідання заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус.

Аналізуючи експортні операції господарюючих суб’єктів регіону у 2009 році, заступник начальника головного управління економіки облдержадміністрації Юрій Сухомлин зазначив, що зовнішньоторговельний оборот товарами по Чернігівській області склав 624,1 млн. дол. США (-21,7%). Найбільші експортні поставки здійснювалися до Російської Федерації (34,5% загального обсягу), Білорусі (13,1%), Молдови (5,0%), Італії (4,6%), Грузії (4,1%). Поставки країнам СНД формували 62,9% загального обсягу експорту, іншим країнам світу – 37,1% (у 2008р., відповідно, 66,4% та 33,6%). До країн Європейського Союзу експортовано 17,9% товарів.

Зважаючи на фінансово-економічну кризу, в минулому році експортні поставки до традиційні країн-партнерів зменшились. У той же час збільшився експорт товарів до країн Африки та Азії. Його основу формували зернові культури, молоко та молочні продукти. Разом з тим, при зростанні поставок за кордон зернових культур на 52,2 %, готових харчових продуктів - на 54,5 %, жирів та олії – на 23,2 %, непродовольчу групу товарів експорту було зведено нанівець.

Найболючішим питанням, яке потребує негайного вирішення, керівники підприємств-експортерів назвали відшкодування податку на додану вартість. Так, на початок поточного року заборгованість з відшкодування ПДВ склала понад 150 млн. грн. Найбільше потерпають від затримок із поверненням такі провідні підприємства регіону, як: ВАТ «Корюківська фабрика технічних паперів», ВАТ «Чернігівське «Хімволокно», ПВТП «Джі- Ен-Ел», ТОВ «Ніжинський жиркомбінат», ВАТ «Прилуцький завод «Білкозин».

Крім того, зазначалося, що протекціоністські дії країн-партнерів, лібералізація імпорту є тими чинниками, які стримують зовнішньоекономічну діяльність.

Для вирішення окреслених проблем, на думку учасників обговорення, потрібно запроваджувати бюджетні форми підтримки національних експортерів, створювати інфраструктуру кредитування експортних контрактів, страхування ризиків та надання гарантій українським експортним компаніям і компаніям, що фінансують експорт. Але ґрунтом для зазначених заходів має стати стабільне та прогнозоване макроекономічне середовище.

Також на засіданні йшла мова про основні підходи податкової реформи та можливі наслідки для суб’єктів реального сектору економіки, напрямки розвитку фінансового сектору.

Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації