back

У Чернігові відбувся форум «Чернігівщина – за єдність України!»

17-04-2014 | 15:26

17 квітня у Чернігові пройшов форум «Чернігівщина – за єдність України!», ініційований депутатами обласної ради, облдержадміністрацією та обласною радою.

Участь у заході взяли голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, голова обласної ради Микола Звєрєв та його заступники, народний депутат України Микола Рудьковський, голови районних рад; міські, селищні та сільські голови; депутати обласної, районних та міських рад області, представники громадськості та засобів масової інформації, освітяни, діячі культури та мистецтва.

Виступаючи перед присутніми, голова облдержадміністрації висловив переконання у тому, що громадськість Чернігівщини засуджує намагання дестабілізувати ситуацію в області і країні, спроби посягання на її територіальну цілісність та суверенітет.

«Наша область була, є і буде територією спокою, толерантності та розвитку, де представники усіх національностей і віросповідань знаходять порозуміння. Ми проти роздмухування ворожнечі та конфліктів. Кажемо своє рішуче «ні» будь-яким проявам сепаратизму», — підкреслив Володимир Івашко.

Водночас, наголосив очільник області, центральним органам української влади потрібно вжити невідкладних заходів для мирного врегулювання ситуації в державі, не допустити кровопролиття та збройного громадянського конфлікту.

Схід та Південь України потребують активних дій та відповідальних рішень керівництва країни. Необхідно у найкоротший термін розробити комплексну стратегію розширення повноважень місцевої і регіональної влади, децентралізації управління.

При цьому важливо, щоб ця стратегія була заснована на принципах сильної унітарної держави.

«Ми рішуче заперечуємо проти будь-яких спроб федералізації України і будь-якого зовнішнього тиску. Українці спроможні самостійно визначити подальшу долю своєї держави.

Для цього наш великий земляк Олександр Петрович Довженко радив об’єднатися «одним почуттям єдиної сім’ї, незабутнім і неповторним, що перед лицем щоденних небезпек гуртує … чисті серця … і потім лишається найдорожчим спогадом людини на все її життя».

Об’єднавшись, маємо зробити все від нас залежне, щоб ці спогади були чистими і світлими, не заплямованими нічиєю кров’ю, не затьмареними розколом країни. Щоб усі ми, наші діти, онуки і правнуки жили у вільній, незалежній, демократичній і заможній державі», - зазначив голова облдержадміністрації.

Першими кроками до такої України мають стати конструктивний діалог національного порозуміння, усунення зовнішніх і внутрішніх загроз цілісності держави, створення реальних умов народовладдя. Необхідно провести таку реорганізацію державного устрою, яка дозволить кожному громадянину України реально впливати на управління регіоном і державою і, відповідно, відчувати відповідальність за прийняті рішення.

Сьогодні країна має унікальний шанс змінити шлях свого розвитку на краще. А європейська інтеграція може стати рушійною силою розбудови дійсно цивілізованої і демократичної країни.

Своїми думками стосовно теми форуму поділилися військовий комісар обласного військового комісаріату Костянтин Нікулін, голова Бахмацької районної ради Іван Желіховський, директор Чернігівського обласного педагогічного ліцею для обдарованої сільської молоді Галина Коломієць, художній керівник капели бандуристів імені Остапа Вересая Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, заслужена артистка України Раїса Борщ, керівник громадської ініціативи «Клуб молодого політолога» Олександр Рись, прокурор області Володимир Стеценко, народний депутат України Микола Рудьковський та інші.

Як зазначалося у виступах, цей захід має стати ще одним чинником, який сприятиме консолідації усіх патріотів задля збереження миру та єдності в Україні, подальшого розвитку місцевої і регіональної демократії.

Після обговорення питання одноголосно було прийнято Звернення учасників зібрання «Чернігівщина – за єдність України!».

Звернення учасників форуму «Чернігівщина - за єдність України!»

Ми, представники територіальних громад, органів місцевого самоврядування та громадськості Чернігівщини, глибоко стурбовані спробами розколу України та намаганнями сепаратистських структур дестабілізувати ситуацію в нашій державі. Жителі Чернігівщини абсолютно не сприймають сепаратизм, його ніколи не було й не буде у Сіверському краї. А спроби деструктивних дій – поодинокі заходи засланих на територію області провокаторів.

Вкрай напружена ситуація у східних областях України загрожує цілісності держави та, найстрашніше, життю десятків тисяч людей.

Ми впевнені: якщо наявне протистояння переросте у військове — переможців не буде, програють усі. Неприпустимим є і втручання Росії у внутрішні справи України. В результаті такого втручання не оминути втрат обом нашим народам, які історією, вірою, кров’ю нерозривно пов’язані між собою. Ми віримо, що разом можемо зробити все, аби цього не сталося.

Тому наші вимоги такі:

1.Парламенту та Уряду України потрібно терміново вжити необхідних заходів для мирного врегулювання ситуації, забезпечення цілісності держави та збереження життя і здоров’я всіх громадян в Україні. Водночас необхідно жорстко та у рамках закону реагувати на дії терористів та сепаратистів.

2.Верховній Раді та Кабінету Міністрів України необхідно максимально прискорити прийняття законодавчих актів, спрямованих на розширення повноважень місцевих і регіональних органів влади. Така стратегія децентралізації повинна базуватися на принципах сильної унітарної держави з ефективною системою центрального управління і делегуванням обов'язків та повноважень місцевим і регіональним громадам.

3.Керівництво Російської Федерації має облишити будь-які спроби втручання у внутрішні справи нашої держави.

4.Закликаємо журналістів об’єктивно висвітлювати українські реалії, а не спотворювати їх у своїх публікаціях, репортажах та коментарях.

Ми в Україні завжди знаходили можливості мирного порозуміння між різними людьми – незалежно від їх мови, походження, віросповідання, завжди з повагою сприймали культуру та традиції всіх націй і народностей. Ми й надалі хочемо дружно жити у спільному українському домі.

Тому ми рішуче виступаємо проти будь-якого зовнішнього тиску та спроб нав’язати федералізацію України. Українці мають самостійно визначати долю своєї держави.

Ми переконані, що сьогодні громадяни України, незалежно від свого походження, етнічної й мовної приналежності та місця проживання, мають спільну мету — розвиток українських правових та економічних інституцій, які забезпечать мир і злагоду в нашому суспільстві й процвітання Української держави.

Фундаментальною позицією України є захист демократичних прав і свобод людини, ведення конструктивного діалогу національного порозуміння та створення такої ефективної системи державного керування і місцевого самоврядування, яка дозволить кожному громадянину нашої країни брати участь в управлінні державою, впливати на визначальні рішення.

Український народ — мудрий і миролюбний, проте здатний захистити свій дім, рідну землю, свою державу, прийняти розумні й виважені рішення щодо її майбутнього.

Тому ми закликаємо всіх жителів України не піддаватися на провокації і зберігати спокій, об’єднатися під гаслом «За єдність України!».

В єдності — наша сила і перемога!

Чернігів, 17 квітня 2014 року

По закінченні форуму відбулося розширене засідання Консультативно-дорадчої ради з питань розвитку місцевого самоврядування, участь у якому взяли радники Віце-прем'єр-міністра України – Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Ткачук та Юрій Ганущак.

На засіданні розглянуто питання про першочергові заходи органів місцевого самоврядування області щодо реалізації першого етапу Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України № 333 від 1 квітня 2014 року.


Прес-служба облдержадміністрації