back

Спрямувати зусилля на зниження рівня заборгованості з виплати заробітної плати

17-04-2014 | 14:23

Стан додержання законодавства у сфері оплати праці в області та шляхи подолання заборгованості з виплати заробітної плати обговорили учасники міжвідомчої наради, яка відбулась 17 квітня під головуванням заступника прокурора Чернігівської області Олександра Яся. У заході взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман, керівники відповідних структурних підрозділів ОДА, контролюючих та правоохоронних органів, а також підприємств – найбільших боржників.

Як підкреслив Олександр Ясь, своєчасність виплати заробітної плати громадянам залишається одним із нагальних питань і для нашої області.

«Тільки в тісній співпраці і координації дій виконавчої влади, силових структур, керівників підприємств ми зможемо знайти шляхи подолання ситуації, яка склалася в області з погашення заборгованості із заробітної плати», - наголосив Сергій Журман.

Заборгованість з виплати заробітної плати на 01.04.2014 становила 20 млн. грн. (01.01.2014 – 16,4), економічно активні підприємства – 13 млн. грн. Вчасно не отримали заробітну плату понад 3 тис. працівників на 42 економічно активних підприємствах. Серед економічно активних найбільшу частку боргів мають підприємства будівництва – 5,5 млн. грн. (42,7%), підприємства промисловості – 4,1 млн. грн. (31,3%).

В 13 районах області заборгованість з виплати заробітної плати відсутня. Найбільші борги на підприємствах міст Чернігова (11 млн. грн.), Прилук (1,7 млн. грн.), Ніжина (5,8 млн. грн.).

Значну заборгованість – 681 тис.грн., складають борги 5 підприємств, що призупинили свою діяльність.

У ході обговорення учасники міжвідомчої наради відзначали, що незважаючи на вжиті заходи, стан законності у вказаній сфері потребує активізації. Недостатність взаємодії правоохоронних органів та державних органів влади не дозволила спрямувати зусилля на усунення причин та умов, що сприяють погашенню заборгованості з виплати заробітної плати.

Зокрема зазначалося, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування не приділяють належної уваги контролю за своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати. Не в повному обсязі своїх можливостей та службових обов’язків здійснюють контроль за додержанням законодавства про оплату праці та прихованих трудових відносин органи податкової служби.

Потребує активізації і діяльність територіальної Держінспекції з питань праці, органів державної податкової служби та стан виконання судових рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Заслухали на засіданні й інформацію керівників підприємств боржників, серед яких більшість запевняли, що погашують заборгованість із заробітної плати згідно розроблених графіків, а також продовжують шукати шляхи вирішення проблемних питань.

За результатами наради, її учасники розробили низку додаткових спільних заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації у сфері оплати праці та зниження рівня заборгованості серед економічно активних підприємств.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації