back

Міжконфесійна злагода – запорука миру в Україні

15-04-2014 | 14:04

Саме такою була тема зустрічі голови обласної державної адміністрації Володимира Івашка з членами обласної Ради Церков і релігійних організацій.

Розпочинаючи зустріч, очільник області привітав всіх християн з наступаючим світлим і величним святом Христового Воскресіння, а представників іудейських релігійних громад зі святом Песах.

Звертаючись до присутніх, Володимир Івашко підкреслив: сьогоднішні завдання, які постали перед суспільством у цей непростий час, не можна вирішувати без духовності, моральності, без активної діяльності церков та релігійних організацій. Саме віруюча людина, громадянин держави, має стати джерелом її сили, свободи і розквіту.

«Ми з великою пошаною і повагою ставимося до священнослужителів, Церков і релігійних організацій, які виконують важливу духовну місію в суспільстві. Особливого значення це набуває сьогодні, в період загострення відносин в державі. Голос Церкви зараз важливий як ніколи. Просимо, Вас, шановні священнослужителі, поширювати прагнення служити Богу через служіння Україні і її народу.

Чернігівщина багата духовно-релігійними традиціями. Сьогодні вона, як і вся Україна – багатоконфесійна. Тому для нашої області, надзвичайно важливо, керуючись принципом свободи совісті та віросповідання, забезпечити мирне співіснування різних церков та релігій з тим, щоб усі діючі релігійні конфесії стали могутнім духовним засобом для консолідації, співпраці, творення миру і любові», - наголосив голова облдержадміністрації.

За його словами, державні органи влади захищають і будуть захищати відповідно до Конституції та чинного законодавства України права і свободи своїх громадян і узгоджувати інтереси різних релігійних об’єднань, які й складають громадянське суспільство.

«Сьогодні нам треба усвідомити за все власну відповідальність, власну причетність до всього, що навколо нас відбувається. Тому будь-які замахи на соціальну стабільність, будь-які спроби створити атмосферу ворожнечі й безправ’я повинні викликати у нас рішучий осуд.

Тож давайте разом зробимо все, щоб багатшими ставали душі наших земляків, щоб Чернігівщина й надалі залишалася землею миру, любові і злагоди», - зауважив Володимир Івашко.

Висловивши стурбованість подіями, що відбуваються в країні, керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви архієпископ Чернігівський і Новгород-Сіверський Амвросій зазначив, що церква та священнослужителі ні в якому разі не повинні втручатися у політичні справи.

«Наш святий обов’язок, наша місія – творити мир і добро. Ми повинні трудитися і молитися – за мирі спокій, порозуміння, за душі загиблих», - наголосив він.

До думок владики Амвросія приєдналися й інші учасники зустрічі.

За словами керуючого Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату архієпископа Чернігівського і Ніжинського Євстратія, нині співпраця влади і церкви повинна бути спрямована проти провокацій, насильницьких дій та розпалювання ворожнечі.

«Ми маємо бути виваженими у словах і діях. Між конфесіями повинен бути діалог та порозуміння на користь нашого спільного дому – Чернігівщини», - зауважив він.

Справами, а не лише розмовами показувати прагнення до суспільного миру і міжконфесійної злагоди закликав учасників зустрічі керуючий Ніжинською єпархією Української Православної Церкви єпископ Ніжинський і Прилуцький Іриней. На його переконання, в нинішніх складних умовах почуття не повинні брати верх над здоровим глуздом, а священики мають виконувати свій духовний обов’язок – вести людські душі до спасіння.

Свої думки та пропозиції, які пообіцяли врахувати голова облдержадміністрації та члени обласної Ради Церков і релігійних організацій, висловили члени Комітету з питань духовності і релігій Громадської Ради ОДА.

Наприкінці заходу було прийнято звернення обласної Ради Церков до віруючих області, яке підписали усі присутні.

Звернення Чернігівської обласної Ради Церков і релігійних організацій до віруючих усіх віросповідань, жителів Чернігівської області

Шановні співгромадяни! Будучи невід’ємною частиною українського суспільства та відчуваючи духовний обов’язок і громадянську відповідальність, ми, керівники релігійних організацій області, члени Чернігівської обласної Ради Церков і релігійних організацій вважаємо за необхідне звернутися до всіх віруючих та жителів області в тяжкий час для нашої країни.

Нині ключовим завданням для держави є забезпечення соборності, єдності й консолідації нації, збереження миру та спокою в країні, у вирішенні якого повинні відігравати важливу роль, на наше переконання, і церкви та релігійні організації з тим, щоб, на засадах релігійної моралі утверджувати мир та соборність різних регіонів України.

Просимо всіх жителів Чернігівської області, незалежно від політичних переконань, бути мудрими і відповідальними.

Закликаємо спрямувати спільні зусилля органів державної влади, релігійних та громадських організацій, всіх віруючих та жителів області для збереження миру в Україні і збереження територіальної цілісності і суверенітету Української держави. Будемо продовжувати пошуки шляхів та засобів спільного вирішення проблем з тим, щоб наш край був землею миру, злагоди, любові, високої духовності.

Церкви і релігійні організації – з народом України.

Молимося за нашу Батьківщину, за її народ, мир, злагоду та порозуміння в суспільстві.

Віримо, що спільними зусиллями ми зможемо подолати всі труднощі.


Прес-служба облдержадміністрації