back

Виїзне засідання обласного оперативного штабу

19-03-2010 | 15:52

18 березня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко відвідав с. Дніпровське Чернігівського району та смт Любеч Ріпкинського району, де провів виїзне засідання обласного оперативного штабу з питань готовності до пропуску весняної повені та льодоходу.

У заході взяли участь заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло, керівники обласних управлінь і організацій, відповідних районних структурних підрозділів, очільники зазначених районів.

Учасники наради проаналізували хід виконання розпорядження голови облдержадміністрації „Про невідкладні заходи щодо безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2010 року”, та відповідних завдань, поставлених на засіданні Колегії облдержадміністрації.

У ході обговорення опрацьовані питання забезпечення населених пунктів, які найбільш ймовірно можуть бути відрізані або підтоплені повеневими водами, продуктами харчування, товарами першої необхідності, організації охорони громадського порядку, створення запасів кормів і фуражу для великої рогатої худоби, проведення протиепідемічних заходів, забезпечення посиленого контролю за санітарно-епідеміологічною обстановкою при підтопленні населених пунктів і територій та після спаду води, недопущення спалахів інфекційних захворювань тварин та можливої евакуації населення у крайньому випадку.

За словами начальника обласного управління охорони здоров’я Володимира Ященка, на сьогоднішній день за кожним населеним пунктом, що знаходиться в зоні можливого впливу весняної повені, закріплені медичні працівники, відпрацьовані варіанти надання медичної допомоги у разі необхідності, налагоджена співпраця з санітарною авіацією.

У медичних закладах створено необхідний запас медикаментів, перев’язувального матеріалу, паливно-енергетичних ресурсів. Також проведено подвірний обхід, всі важкохворі та одинокі літні люди, вагітні жінки взяті на облік. Декого з них на час можливої стихії вже поклали до лікарень, для інших, що знаходяться під наглядом родичів та медпрацівників, зарезервовані місця у медичних закладах.

Стан підготовки запобіжних заходів по кожному населеному пункту, що підпадає під вплив весняної повені, проаналізували керівники профільних обласних структурних підрозділів та служб.

За підсумками наради голова облдержадміністрації доручив головному управлінню МНС в області разом з райдержадміністраціями і міськвиконкомами узгодити план дій локалізації і гасіння можливих пожеж на територіях, що відрізаються (підтоплюються) повеневими водами, організувати сталу роботу гідротехнічних споруд, забезпечити відкачування води із підвальних приміщень будівель, що знаходяться в зонах шкідливої дії весняної повені та дощових паводків, привести у готовність відповідну інженерну та протипожежну техніку.

Під час визначення шляхів взаємодії та можливого залучення сил і засобів підрозділів Міноборони, управлінню з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації спільно з командуванням військової частини „А-0197” (територіальне управління „Північ”) у триденний термін доручено розробити відповідний план узгоджених дій на випадок такої необхідності.

З метою проведення роз’яснювальної роботи та ознайомлення населення з заходами, вжитими для попередження виникнення небезпечних ситуацій та негативних наслідків весняного водопілля, Володимир Хоменко доручив місцевим органам влади та самоврядування у дводенний термін провести сходи громади.

На засіданні зазначалось, що ситуація стосовно проходження весняної повені та льодоходу у населених пунктах Любеч, Кукари та Дніпровське повністю прогнозована, проаналізована, ажіотажу і паніки серед місцевих жителів нема.

Аби забезпечити своєчасне реагування усіх задіяних структур та організацій на можливі нештатні ситуації під час весняного водопілля, управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи облдержадміністрації проводить щоденний моніторинг інформації щодо гідрометеорологічного і льодового режиму річок, прогнозів паводків і повені, проведення та організації запланованих заходів щодо упередження надзвичайних ситуацій та мінімізації негативних наслідків.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації