back

Питання житлового будівництва – на контролі у влади

09-11-2011 | 15:29

Стан житлового будівництва в області та заходи, спрямовані на введення в експлуатацію об’єктів житла у 2011 році, розглянули і обговорили під час наради, яку провів перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко 9 листопада. До діалогу були запрошені Чернігівський міський голова Олександр Соколов, заступники голів районних державних адміністрацій, керівники будівельних організацій області, представники проектних, дозвільних організацій, Держкомзему.

Відкриваючи нараду, Станіслав Прокопенко відмітив, що за підсумками 9 місяців поточного року введено в експлуатацію 64,8 тис. м.кв. житла. Залишились не введеними в експлуатацію будинки, що планувалося ввести до 1 жовтня 2011 року. За словами першого заступника голови облдержадміністрації, особливу стурбованість викликає введення індивідуального житла, темпи якого складають 55,6% до минулорічного. У поточному році у м. Чернігові заплановано ввести в експлуатацію житлових будинків загальною площею 70 тис. м. кв, а за 9 місяців введено лише 35тис. м.кв. Виконання річного завдання знаходиться під великим сумнівом.

Окрім цього в місті знаходиться 32 об’єкти приватної форми власності готових до введення в експлуатацію, та не потребують додаткового фінансування, кошторисна вартість їх складає майже 440 тис.гривень. Значна їх кількість тривалий час вже експлуатується, не маючи на це дозволу. Головним чином це приміщення банківських установ, офісів та магазинів. На розвиток інфраструктури Чернігів недоотримає 45 млн гривень. Для вирішення цього питання, на думку Станіслава Прокопенка, виконавчому комітету міської ради разом з інспекцією Державного архітектурно-будівельного контролю необхідно тісно попрацювати із забудовниками.

«На останньому розширеному засіданні Кабінету Міністрів України було піддано критиці керівництво міста Чернігова щодо численних скарг забудовників відносно дольової участі в розвитку інфраструктури міста при будівництві житла», - зауважив Станіслав Прокопенко. Під час наради він поставив конкретне завдання виконавчому комітету міськради – проаналізувати обґрунтованість цих скарг та відповідність прийнятих рішень чинному законодавству.

Також перший заступник голови ОДА зазначив, що є проблеми із введенням індивідуального житлового будівництва. А саме, щоб ввести будинок в експлуатацію громадяни повинні витратити на оформлення документів майже 6 тисяч гривень.

На завершення свого виступу Станіслав Прокопенко поставив завдання перед будівельниками та органами виконавчої влади – до кінця поточного року за рахунок всіх джерел фінансування ввести в експлуатацію 156 тис. м. кв житла.

Під час конструктивного діалогу керівники будівельних організацій області, представники проектно-дозвільних організацій визначили шляхи виконання поставленого перед ними завдання.

За результатами наради готується відповідне протокольне доручення.





Управління у справах преси та інформації облдержадміністрації