back

Підготовлено проект обласної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки

17-03-2010 | 15:42

17 березня в облдержадміністрації за участю заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулося обговорення проекту обласної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки, розробленого головним управлінням економіки облдержадміністрації. Розробка програми та затвердження її на сесії обласної ради передбачена відповідною Постановою Кабінету Міністрів України від 11.11.2009 №1249 .

Порядок забезпечення доступним житлом громадян України визначає механізм фінансування забезпечення житлом громадян, які потребують поліпшення житлових умов, за власні кошти з наданням таким громадянам на будівництво (придбання) доступного житла підтримки з державних коштів та державних іпотечних кредитів.

Державна підтримка забезпечення житлом здійснюється шляхом спільного фінансування за рахунок коштів Державного або місцевих бюджетів та коштів громадян, що зараховуються на їх особистий рахунок. Держава надає громадянам 30% розрахункової вартості доступного житла, інші 70% сплачує громадянин з власних коштів або банківських кредитів. Вартість площі житла, що перевищує розрахункову, повністю сплачується громадянином за ринковою вартістю, що визначається договором.

Державна підтримка громадян щодо забезпечення доступним житлом надається із розрахунку 21 кв.м на одну особу та додатково 10,5 кв.м загальної площі житла на сім'ю.

Державні іпотечні кредити видаються громадянам уповноваженими банками строком на 30 років, орієнтовна процентна ставка за кредитами не повинна перевищувати 11% річних.

Презентуючи проект, заступник начальника головного управління економіки Олександр Капелюха зазначив, що реалізовуватися програма буде до 2017 року, причому в три етапи: I - 2010-2011 роки, II - 2012-2014, III - 2015-2017.

До виконання програми будуть залучені кошти бюджетів усіх рівнів. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми, становить 2165,87 млн. грн.

Відповідно до Державної цільової соціально-економічної програми будівництва (придбання) доступного житла на 2010-2017 роки, рекомендацій Міністерства регіонального розвитку та будівництва України вартість 1 кв.м загальної площі житла становить 5220 гривень; середня норма забезпечення житлом сім’ї з трьох осіб - 62,5 кв.м; частка бюджетних коштів складає 30% вартості квартири, а коштів населення – 70% від загальних обсягів фінансування; загальна вартість однієї квартири – 326,25 тис.грн, з них бюджетних коштів – 98 тис.грн.

Після доопрацювання проект програми буде винесено на розгляд депутатів обласної ради. Проте, і на державному рівні ще до кінця не відпрацьовані механізми реалізації програми, не вистачає відповідної нормативної бази. Тому з прийняттям необхідних законодавчих актів буде внесено відповідні поправки і до регіональної програми.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації