back

Засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати

10-08-2010 | 08:30

9 серпня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко провів засідання тимчасової комісії з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Про ситуацію в області з погашенням боргів із заробітної плати на підприємствах, в установах та організаціях присутніх поінформував начальник головного управління праці та соціального захисту населення облдержадміністрації Іван Коробка. Так, згідно зі статистичними даними, на 1 липня ц.р. загальна сума заборгованості із виплати заробітної плати становила 30,4 млн грн, зокрема, працівникам економічно активних підприємств – 21,5 млн грн.

У липні загальну суму заборгованості із виплати заробітної плати найманим працівникам підприємств, установ і організацій області скорочено на 5,2 млн грн або на 14,6 %, у тому числі на економічно активних підприємствах – на 2,8 млн грн або на 11,5 %.

Майже три чверті боргів діючих підприємств-боржників області сконцентровано у промисловості (10,9 млн грн або 50 %), будівництві (4,3 млн грн або 19 %), сільському господарстві (1,2 млн грн або 5 %).

Як повідомив Іван Коробка, останнім часом суттєво скорочено борги на державних підприємствах, підпорядкованих центральним органам влади таких як: Ніжинська нафтогазорозвідувальна експедиція по випробуванню свердловин дочірнього підприємства «Чернігівнафтогазгеологія» НАК «Надра України», де завдяки фінансовим надходженням з боку держави у липні повністю ліквідовано заборгованість у розмірі 1,0 млн грн; ДП „Ніжинський ремонтний завод інженерного озброєння” зменшив заборгованість на 0,3 млн грн або на 41,9 %.

Члени комісії заслухали керівників найбільших підприємств-боржників Ніжина, Прилук та Прилуцького району, а також міського голову Прилук Юрія Беркута, заступника Ніжинського міського голови Григорія Олійника та голову Прилуцької райдержадміністрації Олега Нестеренка. На підприємствах цих міст і району сконцентровано п’яту частину від загальної суми заборгованості із заробітної плати по області. Серед них: ВАТ „Ніжинський механічний завод” (м.Ніжин), ТОВ„Ніжинські лабораторії скануючих пристороїв” (м.Ніжин), ТОВ „Велмі-пром” (м.Прилуки), будівельне управління №1 акціонерного товариства „Укргазбуд” (м. Прилуки), ВАТ „Конструкторське бюро пожежних та спеціальних машин” (м. Прилуки), ВАТ „Прилуцький завод „Білкозин” (м. Прилуки), ДП „Пожспецмаш” (Прилуцький район), ВАТ „Маслоробний комбінат” (Прилуцький район). Доповідачі розповіли про проблеми, які призвели до виникнення заборгованості із заробітної плати, та окреслили шляхи її погашення відповідно до затверджених графіків.

Як було зазначено, на сьогоднішній день повністю ліквідовано заборгованість по заробітній платі на підприємстві ВАТ „Завод «Ніжинсільмаш».

Однак, попри деякі позитивні тенденції, ситуація з погашенням заборгованості в зазначених регіонах, як і в цілому по області, залишається складною.

Підсумовуючи роботу комісії, Станіслав Прокопенко наголосив на обов’язковому погашенні заборгованості по заробітній платі на кожному підприємстві-боржнику згідно з розробленими графіками та безумовному виконанні завдань Уряду щодо повної ліквідації боргів перед працівниками до кінця поточного року.

За результатами засідання були надані відповідні доручення головам тимчасових районних та міських комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

Перший заступник голови облдержадміністрації доручив головам Ніжинської та Прилуцької райдержадміністрацій взяти під особистий контроль ситуацію з погашенням заборгованості по заробітній платі на підприємствах ввірених їм районів та попередив про особисту відповідальність за виконання поставлених завдань.

Як зауважив Станіслав Миколайович, керівникам міст і районів необхідно терміново налагодити тісну співпрацю з органами прокуратури та іншими державними контролюючими органами у вирішенні питань прискорення ліквідації боргів по заробітній платі.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації