back

Всеукраїнська селекторна нарада з питань житлово-комунального господарства

13-05-2010 | 12:44

12 травня перший заступник голови облдержадміністрації Станіслав Прокопенко взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді, яку провів Міністр з питань житлово-комунального господарства України Олександр Попов.

На нараді обговорювалися питання з підготовки житлово-комунального господарства до роботи в зимових умовах 2010-2011 років; розрахунки підприємств теплоенергетики за спожитий природний газ та підприємств водопровідно-каналізаційного господарства за електроенергію; фінансово-економічний стан та заборгованість із виплати заробітної плати підприємств житлово-комунального господарства у 2010 році; стан проведення акції з благоустрою «За чисте довкілля».

У селекторній нараді взяли участь заступники Міністра з питань житлово-комунального господарства України Юрій Хіврич та Сергій Зімін, представники Мінпаливенерго, Мінпраці, Міноборони, Мінприроди та НАК «Нафтогаз України». На початку заходу глава відомства повідомив, що в ухваленому Державному бюджеті на 2010 рік на вирішення проблем житлово-комунального господарства передбачено 1 млрд. 100 млн. грн. Основну суму виділених коштів планується передати обласним державним адміністраціям для подальшого їх використання згідно відповідних профільних норм законодавства.

Аналізуючи стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати у розрізі підгалузей житлово-комунального господарства та регіонів України, Міністр Олександр Попов наголосив на важливості негайного вирішення зазначеної проблеми.

«Стабільна фінансово-економічна ситуація на підприємствах теплокомуненерго – це єдина умова, що забезпечить своєчасні взаєморозрахунки за спожиті енергоресурси та розрахунки по заробітній платі», - наголосив Олександр Попов.

Стурбованість питанням заборгованості населення з оплати житлово-комунальних послуг у своєму виступі висловив Юрій Хіврич. Він повідомив, що по підприємствах комунальної форми власності з початку цього року вона склала 9,0 млрд. грн. Упродовж січня – березня населенням країни сплачено за житлово-комунальні послуги, включаючи погашення боргів попередніх періодів, 9,4 млрд. грн. (84,6% нарахованих за цей період сум). Юрій Єгорович подякував м. Києву, Чернігівській та Львівській областям, де є найвищий рівень сплати (96,4–94,9%), та зауважив, що найнижчий рівень - у місті Севастополі та Дніпропетровській області (73,2–74,2%).

У ході наради перший заступник голови НАК "Нафтогаз України" Володимир Триколич попередив регіональних керівників про те, що "Нафтогаз" припинятиме співпрацю з тими підприємствами, які до 1 жовтня поточного року не розрахуються на 100%.

Заступник міністра з питань ЖКГ Сергій Зімін подякував усім регіонам за активну участь в акції з благоустрою «За чисте довкілля» та повідомив що вона діятиме і надалі безстроково.

За підсумками отриманої інформації Станіслав Прокопенко провів робочу нараду з керівниками теплопостачальних підприємств області.

Він повідомив, що найближчим часом по кожному підприємству-боржнику буде проведена окрема нарада, де обговорюватимуться нагальні проблемні питання та можливості надання допомоги з боку виконавчої влади, а також буде проведений детальний аналіз виконання затверджених графіків розрахунків за використані енергоносії.

Станіслав Миколайович зазначив, що обласне керівництво контролюватиме ситуацію і буде втілювати державну політику в цьому плані для того, щоб вчасно розрахуватись з боргами і восени мешканці Чернігівщини отримали тепло.



Довідково:

Найбільшу заборгованість за спожитий газ серед підприємств комунальної теплоенергетики за 2009-2010 роки мають ВАТ „Облтеплокомуненерго” м.Чернігів – 78,0 млн. грн., КЕП „Чернігівська ТЕЦ” ТОВ фірми „ТехНова” м.Чернігів – 37,9 млн. грн., ТОВ „НіжинТеплоМережі” м.Ніжин – 13,1 млн. грн.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації