back

Голова облдержадміністрації: «Бюджетні кошти повинні працювати на користь держави та народу, а не окремих посадовців»

31-03-2014 | 15:01

На цьому Володимир Івашко наголосив під час розширеного засідання колегії прокуратури області, на якому розглянуто питання захисту інтересів держави представницькими заходами, у тому числі у сфері закупівель за бюджетні кошти.

У роботі колегії взяли участь голова обласної ради Микола Звєрєв, керівники контролюючих органів, прокурори районів. Як зазначив прокурор області Володимир Стеценко, діяльність органів прокуратури у сфері нагляду за додержанням вимог законів у бюджетній сфері потребує докорінних змін. За його словами, ця робота сьогодні повинна бути переорієнтована на виявлення фактів порушень вимог бюджетного законодавства, відшкодування заподіяних злочинами збитків та притягнення винних осіб до встановлення відповідальності.

Голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко звернув увагу присутніх на непоодинокі випадки, коли відповідними суб’єктами штучно створюються умови для застосування процедури закупівлі товарів, робіт і послуг у одного учасника, незважаючи на існування великого спектру українських підприємств та організацій, які пропонують продукцію на більш привабливих умовах.

Цьому, на переконання очільника області, треба негайно покласти край, адже такі випадки призводять до необґрунтованого завищення ціни та у переважній більшості випадків страждають якісні характеристики товарів, робіт та послуг.

«Показовий приклад надає аналіз нашої обласної статистичної звітності, який показує, що упродовж 2013 року розпорядниками коштів місцевих бюджетів проведено 1317 процедур закупівлі, з яких у одного учасника проведено 50% таких процедур. Частина процедур закупівлі у одного учасника припадає на монопольні послуги, але по іншій частині таких закупівель виникають справедливі запитання, - зауважив Володимир Івашко.

Звертаючись до керівників контролюючих та правоохоронних органів, голова облдержадміністрації підкреслив: у складних економічних умовах сьогодення ми не можна допустити щоб жодна державна копійка була використана не за призначенням.

«Бюджетні кошти повинні працювати на користь держави та українського народу, а не окремих посадовців», - зазначив очільник області.

Продовжуються випадки порушень вимог у сфері земельного законодавства. Однак для наведення ладу у сфері земельних відносин потрібно створити механізми ефективної взаємодії органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, контролюючих та правоохоронних органів області.

Голова обласної державної адміністрації підкреслив: ці негативні тенденції в певній мірі стали можливими внаслідок того високого рівня корупції, який останніми роками сформувався в державі та, відповідно, і в нашому регіоні.

Одним з негативних наслідків корупції є втрата довіри людей до органів влади, іншим – втрата довіри потенційних іноземних інвесторів, які вважають корупцію одним з найбільших ризиків в інвестиційній діяльності.

Володимир Івашко наголосив: особи, які скоїли корупційні діяння, повинні обов’язково нести відповідальність незалежно від посад, звань та партійної приналежності.

За його словами, на сьогодні з правоохоронними органами досягнуто чіткого порозуміння в питаннях приведення до належного стану правопорядку в містах та інших населених пунктах області.



Прес-служба облдержадміністрації