back

Керівництво області та міста вшанувало пам’ять ліквідаторів Чорнобильської аварії

26-04-2010 | 15:05

26 квітня з нагоди 24-х роковин Чорнобильської катастрофи керівники області та міста поклали квіти до Пам’ятного знаку Героям Чорнобиля та взяли участь у мітингу-реквіємі, присвяченому цим трагічним подіям.

Звертаючись до присутніх учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко згадав події 24-річної давнини, коли весь світ дізнався про Чорнобильську трагедію - найбільш масштабну ядерну катастрофу ХХ століття.

« І сьогодні з гіркотою усвідомлюємо – Чорнобиль не має минулого часу. Бо ця трагедія пройняла всі сфери життя – від академічної науки до побуту людського життя”, - зазначив керівник області.

Чернігівщина – одна з областей, що найбільше постраждала від чорнобильського лиха. Майже вся її територія різною мірою зазнала радіоактивного забруднення, а в зону аварії потрапило близько 650 тисяч мешканців області. 244 населених пункти віднесено до зон радіоактивного забруднення, а жителям двох взагалі довелося відселитися.

На сьогодні в області проживає більше 90 тисяч постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи. Майже 5 тисяч стали інвалідами, половина з них – учасники ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Десятки тисяч жителів Чернігівщини взяли активну участь у ліквідації наслідків аварії, а понад 13 тисяч чоловік виконували роботи безпосередньо у 30-кілометровій зоні.

„На жаль, близько 1200 чоловік із них вже немає серед нас. Чорнобильський атом передчасно забрав їхнє життя. Нині, у 24-ту річницю Чорнобильської катастрофи, схилимо голови перед пам’яттю усіх, хто пішов у ядерний вогонь, щоб зупинити ланцюгову реакцію смерті, хто виконав свій священний обов’язок перед рідною землею”, - сказав Володимир Хоменко.