back

Керівники районів мають сприяти залученню інвестицій та створенню нових робочих місць

24-03-2014 | 16:45

Таке завдання ставитиме голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко керівникам районів Чернігівщини, які будуть призначені на посади найближчим часом. Для цього розроблено економічні паспорти районів, які використовуватимуться як база для розробки Плану першочергових заходів облдержадміністрації по усуненню перешкод для підприємницької та інвестиційної діяльності, створення нових робочих місць. Ці паспорти будуть передані новопризначеним головам районних державних адміністрацій для практичної реалізації цих заходів.

Про це повідомила заступник директора Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Олександра Хомик 24 березня під час що понеділкового брифінгу для представників центральних та регіональних засобів масової інформації.

До паспорту, за її словами, ввійшла інформація про ресурсний, виробничий, туристичний потенціал територій, який може бути використано для створення нових робочих місць.

Значна увага приділена інвестиційним можливостям, зокрема, у паспорті міститься перелік вільних виробничих приміщень, об’єктів незавершеного будівництва, об’єктів комунальної власності, що не використовуються за призначенням.

Характеризуючи інвестиційну діяльність на Чернігівщині, заступник начальника управління з питань розвитку підприємництва та інвестиційної діяльності Департаменту економічного розвитку обласної державної адміністрації Тамара Залозна, зокрема, зазначила, що у минулому році капітальні інвестиції в області зросли порівняно з попереднім роком на 1 % і склали майже 2,6 млрд грн.

Чернігівщина увійшла у п’ятірку регіонів України, у яких відбулося зростання інвестицій, тоді як по всій країні спостерігалося зменшення більш ніж на 11%.

За її словами, провідними сферами в області за обсягами залучення капітальних інвестицій залишаються сільське господарство (38,1% до загального обсягу), промисловий комплекс (23,6%), будівництво (23,6%), торгівля, ремонт автомобілів, побутових виробів та предметів особистого вжитку (4,7%).

Вкладені кошти дозволили в минулому році ввести в експлуатацію нові та реконструювати існуючі потужності, як підприємств промисловості так і сільського господарства. Зокрема, для потреб сільського господарства було введено в дію зерноочисні та зерноочисно-сушильні пункти, елеватори, силосні та сінажні споруди для зерна, приміщення для великої рогатої худоби, тваринницькі комплекси по вирощуванню і відгодівлі ВРХ, свиней тощо.

Велике значення для інвестиційного забезпечення регіону, за інформацією Тамари Залозної, має залучення коштів іноземних інвесторів. Так, за 2013 рік в економіку області було залучено 25,5 млн дол. США прямих іноземних інвестицій, а загальний обсяг прямих іноземних інвестицій з початку інвестування становив 128,6 млн дол. США. Найбільше іноземного капіталу з початку інвестування вкладено в промисловість, зокрема в харчову.

На даний час в області працюють інвестиції з 41 країни світу. Найбільш активно інвестують в область ділові партнери Німеччини, Польщі, Литви та Італії.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації