back

Інформація Чернігівської обласної державної адміністрації щодо ситуації навколо ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро»

01-03-2010 | 17:15

У газеті «Деснянська правда-вільна» за 25.02.2010 року опублікована стаття «Де земля - там і скандал» , в якій міститься інформація про начебто неправомірні дії з боку посадових осіб Чернігівської обласної та районної державних адміністрацій щодо продажу земельної ділянки несільськогосподарського призначення площею 52 га на території Новобілоуської сільської ради Чернігівського району ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро». Аналогічна інформація з’явилася і в деяких Інтернет-виданнях.

У зв'язку з цим Чернігівська обласна державна адміністрація повідомляє наступне:

Розпорядженням голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 5 березня 2004 року № 79 «Про відведення земельної ділянки» ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» була надана в оренду на 49 років земельна ділянка площею 52 га на території Новобілоуської сільської ради Чернігівського району для розміщення торгово-сервісного центру.

На підставі цього розпорядження Чернігівською районною державною адміністрацією з ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» 24 грудня 2004 року було укладено договір оренди цієї земельної ділянки, у відповідності до п.31 якого будівництво торгово-сервісного центру мало бути розпочато не пізніше 1 березня 2006 року.

Не розпочавши будівництво торгово-сервісного центру ТОВ « Торгово-сервісний центр» Експо-Дніпро» 3 жовтня 2005 року звернулося до Чернігівської районної державної адміністрації з листом про продаж йому орендованої земельної ділянки.

Чернігівська обласна і районна державні адміністрації ніколи не заперечували проти продажу зазначеної земельної ділянки з дотриманням вимог чинного законодавства за справедливою ринковою ціною. У відповідності до п.2 ст.127 Земельного кодексу України продаж земельної ділянки державної власності, на якій відсутні об'єкти нерухомого майна належні покупцеві, можливий виключно на конкурентних засадах ( аукціон, конкурс), але ТОВ «Торгово-сервісний центр «Екс по-Дніпро» не мало на цій ділянці ніякого нерухомого майна і одночасно безпідставно наполягало на продажу йому земельної ділянки на без конкурентних засадах за ціною 4,49 грн. на квадратний метр, з якою не погоджувалася Чернігівська районна державна адміністрація як з відверто заниженою у багато разів.

Не дійшовши згоди з приводу продажу земельної ділянки на неконкурентних засадах з Чернігівською районною державною адміністрацією ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» звернулося до господарського суду Чернігівської області, який своєю постановою від 13 вересня 2007 року зобов'язав Чернігівську районну державну адміністрацію укласти договір купівлі-продажу земельної ділянки на умовах позивача. Постанова суду Чернігівською райдержадміністрацією було оскаржена в установленому законом порядку як незаконна і ухвалою Київського апеляційного адміністративного суду від 22 лютого 2010 року скасована, а провадження по справі закрито.

Договір оренди земельної ділянки в 2009 році розірвано в судовому порядку рішенням господарського суду Чернігівської області від 19 лютого 2009 року у зв'язку з невиконанням ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» умов договору про початок будівництва до 1 березня 2006 року.

Таким чином на цей час ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» не є орендарем земельної ділянки і відсутнє судове рішення яке б зобов'язувало укласти з ним договір купівлі-продажу землі.

Відомості про видання головою обласної державної адміністрації розпорядження № 242 від 24 липня 2009 року «Про укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки», яким начебто доручено Чернігівській районній державній адміністрації укласти договір купівлі-продажу земельної ділянки , затверджено ціну продажу та інше не відповідають дійсності.

За № 242 існує розпорядження від 28 липня 2009 року «Про реєстрацію статутів релігійних громад». Ніяких відомостей про видання за цим же номером розпорядження «Про укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки» немає. Розповсюджена виконавчим директором ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» Супруном А.М. ксерокопія розпорядження є ніким не завірена і незрозумілого походження.

Порядок внесення проектів розпоряджень, їх проходження і погодження, підписання, зберігання і надсилання зацікавленим особам копій встановлені Регламентом обласної державної адміністрації та Інструкцією з діловодства.

Крім того, за своїм змістом таке розпорядження було би незаконним.

Розповсюджені відомості про те, що головою обласною державної адміністрації Хоменком В.М., як передумова видання такого розпорядження, висувалася вимога внесення до благодійного фонду «Чернігівщина» внеску в сумі 300 000 доларів США не відповідають дійсності і носять наклепницький характер, оскільки на той час договір оренди земельної ділянки вже було розірвано в судовому порядку, а благодійний внесок зроблено згідно з особистою заявою фізичної особи Панькова А.С. 18 вересня 2009 року, тобто майже через 2 місяця після начебто підписаного розпорядження.

Піднята посадовими особами ТОВ «Торгово-сервісний центр «Експо-Дніпро» та іншими причетними особами компанія по дискредитації голови Чернігівської обласної державної адміністрації Хоменка В.М. має на меті змусити органи державної влади області в явно незаконний спосіб за безцінь продати приватній комерційній структурі 52 га державної землі яка безпосередньо межує з м.Чернігів і розташована на автошляху Одеса-Санкт-Петербург.

Обласна державна адміністрація заявляє, що не дивлячись на будь який тиск, буде діяти тільки в межах чинного законодавства і в інтересах населення області, оскільки кошти від продажу земельних ділянок державної власності зараховуються до місцевого бюджету і використовуються на фінансування бюджетно-соціальної сфери.