back

Колегія головного управління Пенсійного фонду України в області

02-03-2010 | 16:53

1 березня за участю заступника голови облдержадміністрації Наталії Білоус відбулося засідання колегії головного управління Пенсійного фонду України в області. На колегії підбили підсумки роботи органів Пенсійного фонду України в області у 2009 році та окреслили пріоритети діяльності реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення, своєчасних перерахунків пенсій та сталого їх фінансування у 2010 році.

Як повідомив начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Петро Кулініч, у 2009 році управліннями Пенсійного фонду області забезпечено своєчасне призначення, перерахунки пенсій та стабільне фінансування пенсійних виплат.

Для цього до бюджету Фонду надійшло 3 млрд. 300 млн.грн., що становить 95,7% до плану та 114,7% до відповідного періоду минулого року. Власні кошти становили 1 млрд. 721 млн.грн., що на 29 млн.грн. або на 1,7% більше, ніж за 2008 рік.

Обсяг надходжень за додатковими ставками, що зараховуються до спеціального фонду Державного бюджету склав 20 млн.грн., що на 12% менше запланованих показників. Надходження порівняно з відповідним періодом минулого року зменшились на 53%. Це пояснюється суттєвим зниженням купівельної платоспроможності населення та зниженням в 2009 році відсотку збору з придбання безготівкової валюти більше ніж у двічі.

Стан фінансово-господарської діяльності платників області негативно позначився на нарахуваннях страхових внесків: відсутність фінансування та замовлень на промислову продукцію, проблеми з її збутом призвели до зменшення обсягів виробництва, а відповідно до скорочення середньооблікової чисельності та уповільнення темпів наповнення фонду оплати праці - основного джерела фінансових надходжень до Пенсійного фонду. З початку року майже на 25 тисяч осіб, або на 8,5% скоротилась середньооблікова чисельність штатних працівників. Фонд оплати праці за 2009 рік склав 4 млрд. 892 млн.грн., що становить лише 99,5% фонду оплати праці 2008 року.

Наповненню бюджету Фонду власними коштами в минулому році сприяли погашення боргів та посилення контролю за сплатою страхових внесків.

Та попри всі докладені зусилля повністю ліквідувати недоїмку по страхових внесках не вдалося – на 1 січня 2010 року вона склала 25,3 млн.грн.

Протягом минулого року органами Фонду вживались заходи щодо легалізації заробітної плати. Тільки підрозділами надходження доходів надіслано до відповідних органів 430 звернень щодо порушення платниками законодавства про оплату праці, спільно з контролюючими органами перевірено 98 платників. За підсумками роботи з соціальними партнерами 140 особам збільшено розмір заробітної плати, 110 її легалізовано.

До суду минулого року подано 760 позовів про стягнення 25,6 млн.грн., задоволено 642 позови на суму 17,7 млн.грн. Надійшло від проведеної роботи 11,4 млн.грн.

Забезпечено своєчасне призначення, проведення перерахунків та виплата у повному обсязі пенсій близько 365 тисячам цивільних пенсіонерів та 19 тисячам пенсіонерів силових структур. Всього в області призначено біля 18 тис. нових пенсій, проведено близько 53 тис. поточних перерахунків.

Постійно проводиться інформування громадськості про основні напрями пенсійного реформування, роз’яснення нормативно-правових актів з питань пенсійного забезпечення через засоби масової інформації.

З метою забезпечення реалізації державної політики у сфері пенсійного забезпечення, своєчасних перерахунків пенсій та сталого їх фінансування у 2010 році, а також враховуючи те, що область забезпечує виплату пенсій власними коштами лише на 54%, першочерговим завданням визначено виконання планових показників та пошук додаткових джерел для наповнення бюджету Фонду.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації