back

Майбутнє лісу у твоїх руках! Акція — до знаменних дат

20-03-2014 | 14:35

Доброю щорічною традицією весняного спілкування лісівників з громадськістю стала акція «Майбутнє лісу у твоїх руках!», яка проводиться за ініціативи Державного агентства лісових ресурсів України та Товариства лісівників України. До цієї хорошої справи долучаються державні лісогосподарські підприємства в кожній області. Захід підтримується Міністерством освіти і науки України та обласними управліннями освіти. Цьогорічна акція «Майбутнє лісу у твоїх руках!» присвячується 90­річчю створення Чернігівської губернської лісової управи, 200­річному ювілею з дня народження Тараса Григоровича Шевченка та 120­ій річниці з дня народження співця зачарованої Десни Олександра Довженка.

Головна мета акції — висвітлення ролі лісової галузі в нашій державі, роз’яснення широким колам громадськості важливості створення нових лісів та значення для суспільства лісівничих професій. Особливий наголос ставиться на активній участі шкільної і студентської молоді у відновленні лісових насаджень та вихованні у підростаючого покоління шанобливого ставлення до природи, оточуючого середовища, до нашого незрадливого зеленого друга.

Цьогорічна акція «Майбутнє лісу у твоїх руках!» проводиться з 21 березня (Міжнародного дня лісу) до 19 квітня (Дня довкілля).

До участі в заходах залучаються керівники органів місцевого самоврядування, депутати всіх рівнів, представники громадських організацій та ЗМІ.

Минулого року в акції взяли участь 1226 осіб, з них школярів — 547, представників громадськості — 113, місцевої влади — 188 та ЗМІ — 51, інші — 387.

У рамках акції «Майбутнє лісу у твоїх руках!» також пройшов конкурс серед школярів «Людина та ліс». Торік на його першому етапі було розглянуто 485 малюнків та 291 твір. Порадувала кількість переможців: 50 учнів на 1­му етапі. На другому етапі лідерами стали три автори найкращих творів та три юні художники.

А літня церемонія нагородження переможців конкурсу відбулася на території ДП «Добрянське лісове господарство».

Нинішнього року планується відтворити лісів на площі 2250 га. Зокрема лісових насаджень на зрубах (садінням і посівом) — 1725 га та на деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях — 200,0 га.

Одним із головних завдань лісівників Сіверського краю було, є і залишається забезпечення розширеного відтворення лісів, тобто створення нових лісових насаджень в обсягах, які перевищують їх вирубування, та збереження зелених масивів, зростання їхньої продуктивності і раціональне використання.

Збільшення площ лісових насаджень за рахунок створення нових лісів на прийнятих деградованих, малопродуктивних сільськогосподарських землях в останні роки має значну суспільну підтримку.

Загальна площа земель лісового фонду Сіверщини становить 738,8 тисяч гектарів, з яких вкрито лісовою рослинністю 659,9 тис. га. Лісистість нашої області 20,9% тоді як лісистість України — 15,6%.

Варто додати, що лісистість Чернігівщини збільшується завдяки створенню захисних лісових насаджень.

Загальний запас деревини маємо 175,4 млн м3, з них стиглої — 18 млн м3. Середній запас деревини на 1 гектар вкритих лісовою рослинністю земель становить 260 м3, а середній річний приріст на 1 га вкритих лісовою рослинністю земель — 4,3 м3.



Обласне управління лісового та мисливського господарства