back

Селекторна нарада щодо проходження в Україні весняного водопілля

01-03-2010 | 18:43

1 березня заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло взяв участь у селекторній нараді щодо дій центральних та місцевих органів виконавчої влади по запобіганню можливим затопленням внаслідок весняних паводків, яку провів Перший віце-прем’єр-міністр Олександр Турчинов з керівниками Ради міністрів АР Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

До підвищеної небезпеки в наслідок активізації весняних процесів, пов’язаних з високою температурою атмосферного повітря і таненням снігів, слід готуватися орієнтовно в третій декаді березня. Про це повідомив начальник Українського Гідрометеорологічного центру Микола Кульбіда.

За його словами, з середини грудня до середини лютого на території України випало від 2 до 2,5 норм опадів, що суттєво впливає на прогноз рівня весняного водопілля. Як зазначив Микола Кульбіда, на даний момент у деяких регіонах України уже відбулося сходження снігового покриву. Так, в наслідок потепління і часткового танення снігу відбуваються підйоми рівня води практично на всіх річках України: «Вони різної інтенсивності і поки що не представляють загроз, але вже зараз відбуваються значні затоплення заплавних територій».

Микола Кульбіда зауважив, що необхідно готуватися до оточення водами Дніпра, Десни і Сейму населених пунктів Сумської, Чернігівської та Київської областей, а також порушення шляхів сполучень на цих місцевостях.

На нараді зазначалось, що під час повені багатьох проблем можна уникнути, якщо своєчасно будуть розчищенні русла річок, не будуть забруднені і забиті канали для водовідведення, працюватимуть міські каналізації, будуть відремонтовані дамби тощо.

Відповідальність по всім цим питанням покладено на місцеві органи влади, які до того ж мають контролювати санітарно-епідеміологічну ситуацію у окремих підтоплених населених пунктах, вирішувати проблеми, пов’язані із забезпечення питною водою тощо.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації