back

Чернігівщина готується до весняної повені

01-03-2010 | 12:02

Про готовність до пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2010 року йшлося на засіданні обласної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, в якій взяв участь голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Як повідомив начальник обласного центру з гідрометеорології Анатолій Тхорик, цього року максимальні рівні води в річках перевищуватимуть відповідні середні багаторічні значення на 40-60 сантиметрів. Тому негативного впливу весняного водопілля на великих і середніх річках в області можуть зазнати 83 населених пункти.

З огляду на такі невтішні прогнози, голова облдержадміністрації Володимир Хоменко підкреслив: в даній ситуації найголовніше – узгодженість дій між обласними структурами і чіткі дії на упередження можливих негативних наслідків весняного водопілля.

На сьогоднішній день в 11 районах області визначені зони можливого впливу весняної повені. Необхідні роботи на цих територіях ведуться згідно з розпорядженням голови облдержадміністрації від 3 лютого 2010 року «Про невідкладні заходи щодо безаварійного пропуску льодоходу, повені та дощових паводків у весняний період 2010 року» та з урахуванням зауважень, висловлених керівником області під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації 24 лютого.

Серед головних завдань на цей період Володимир Хоменко визначив соціальну складову питання, зокрема, забезпечення відрізаних водою населених пунктів медичними працівниками та працівниками правоохоронних органів; регулярний підвіз продуктів харчування та товарів повсякденного попиту; евакуація із зон можливого підтоплення вагітних, хворих та одиноких непрацездатних громадян; індивідуальний підхід до кожної школи і кожного села, де є діти шкільного віку тощо. Слід також запровадити режим своєчасного доведення попереджень та оповіщень населення, надання йому оперативної і достовірної інформації щодо існуючої ситуації.

«Ми повинні пройти цю повінь організовано та підготовлено. Але все залежить від якості і кваліфікованості наших дій, спрямованих на упередження її негативних наслідків для жителів області», - підкреслив Володимир Хоменко.

Прес-служба облдержадміністрації