back

„Білих плям” в історії України стає все менше

19-02-2010 | 17:34

19 лютого в Чернігові відбувся "круглий стіл" „Чи є ще „білі плями” у вивченні радянського періоду історії України?”. Захід відбувся завдяки зусиллям Українського інституту національної пам’яті, Видавничого дому „Києво-Могилянська академія”, Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та за підтримки Чернігівської обласної державної адміністрації та обласної ради.

Всі, кого цікавить історія України, могли поставити запитання гостям, серед яких були вдова Дж. Мейса, українська письменниця Наталія Дзюбенко-Мейс, історик Станіслав Кульчицький, та взяти участь в обговоренні доповідей. Також у заході взяли участь заступник голови Українського інституту національної пам’яті Владислав Верстюк, директор Видавничого дому „Києво-Могилянська академія” Віра Соловйова, заступник директора Галузевого державного архіву СБУ, кандидат історичних наук Сергій Кокін, викладачі шкіл та вищих навчальних закладів області, працівники культури, журналісти.

З вітальним словом до учасників "круглого столу" звернулася заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус. Вона наголосила на значенні роботи, яку проводить Український інститут національної пам’яті та запевнила, що облдержадміністрація й надалі підтримуватиме його починання та активно співпрацюватиме задля поширення історичних знань серед населення Чернігівщини.

Станіслав Кульчицький та Наталія Дзюбенко-Мейс розповіли про Джеймса Мейса та його вклад в дослідження історії України. Сергій Кокін зупинився на значенні розсекречених документів радянських спецслужб для об’єктивного висвітлення історії України XX ст.

Також під час заходу обговорили нові видання з історії України Видавничого дому „Києво-Могилянська академія”, підготовлені Інститутом історії України та Українським інститутом національної пам’яті.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації