back

З нагоди 200-річчя від дня народження Т.Г. Шевченка

07-03-2014 | 16:08

7 березня у Чернігівському обласному академічному українському музично-драматичному театрі ім. Т.Г. Шевченка пройшли урочистості з нагоди 200-річчя від дня народження Великого Кобзаря.

У заході взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Івашко, голова обласної ради Микола Звєрєв, Чернігівський міський голова Олександр Соколов.

Як відзначив голова облдержадміністрації, ювілейні заходи відбуваються в часи, які стали для незалежної Української держави справжнім випробуванням.

«Звертаючись до пам’яті Великого Кобзаря, з особливою гостротою відчуваємо його виняткову роль у згуртуванні передових сил української нації, у формуванні національної самосвідомості нашого народу.

З покоління в покоління українці ціною власного життя здобували щасливе майбутнє для своєї Батьківщини, протягом віків творили єдину суверенну державу.

Безперечно, що постать Тараса Шевченка є невід’ємною від почуттів соціальної i національної справедливості, відданості правді i свободі», - зауважив Володимир Івашко.

Очільник області наголосив: головне зобов’язання кожного з нас – жити за його заповітом, нести крізь віки його спадщину, бо слово і образ Кобзаря – це частка нашого життя, нашої національної свідомості.

Величний талант письменника вивів українську культуру на вищий щабель розвитку, підкресливши її самобутність, піднявши українську літературну мову до рівня найрозвинутіших мов світу. Творчість славетного сина України є вічною книгою буття українців та джерелом духовного зростання для нових і нових поколінь.

«З-поміж безлічі книг, відомих з історії світової літератури, поодиноко виділяються ті, що увібрали в себе науку віків і мають для народу непересічне значення. Саме до таких належить «Кобзар», книга-легенда, якій, поза сумнівом, судилося довге і славне життя, яку постала на перше місце серед успадкованих національних духовних скарбів українського народу.

Найвищий прояв правди і моральності Шевченко вбачав у любові до людини, вірності своєму народові, вселюдському братолюбстві, збереженні високого патріотичного духу і національної гідності.

Саме такі неординарні та волелюбні особистості спонукають рух суспільства до розбудови культурного та соціального життя», - зазначив голова облдержадміністрації.

Доля поета тісно пов'язана з нашою Сіверською землею, мальовничі краєвиди якої надихнули його на створення прекрасних малюнків та написання багатьох творів, серед яких відома драматична поема, поетична лірика.

Чернігівщина шанобливо плекає пам’ять про Великого Кобзаря, образ якого став по-справжньому народним. Можна з впевненістю стверджувати, що шевченківські гуманістичні ідеали, його геній мислителя знайшли відбиток у творчих здобутках наших митців, які увійшли до скарбниці духовних надбань Чернігівщини.

Також учасники урочистостей переглянули тематичну програму, присвячену Кобзареві.

Творчий склад Чернігівського академічного театру ім. Т. Шевченка в українських костюмах різних часів та академічний камерний хор ім. Д.Бортнянського з дитячою групою хлопчиків виконали поему Тараса Шевченка «І мертвим, і живим, і ненарожденим землякам моїм в Украйні і не в Украйні моє дружнєє посланіє» з використанням української народної пісні «Реве та стогне Дніпр широкий» на слова Т.Г.Шевченка.

У фойє театру керівники області та міста ознайомилися з тематичними виставками, підготовленими державним архівом в області, обласним історичним музеєм ім. В.Тарновського, обласною бібліотекою ім. В.Короленка, обласним художнім музеєм ім. Г.Галагана та обласним навчально-методичним центром культури і мистецтв.

Прес-служба облдержадміністрації