back

До 71-х роковин Корюківської трагедії

01-03-2014 | 18:36

1 березня у м. Корюківка пройшли заходи до 71-х роковин Корюківської трагедії.

Участь у заходах взяли голова обласної ради Микола Звєрєв, в.о. голови обласної державної адміністрації Микола Стрілець, в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика, народний депутат України Сергій Аверченко, представник Українського інституту національної пам’яті Сергій Бутко, громадськість, ветерани, жителі м. Корюківка.

Учасники жалобних заходів поклали квіти до Меморіалу на честь героїчного опору жителів Корюківки фашистським загарбникам, вшанували загиблих у 1943 році корюківчан хвилиною мовчання, а також оглянули тематичну експозицію районного історичного музею.

Заходи продовжились в урочищі Гай на місці будівництва Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами.

Керівники області разом з представниками корюківської громади поклали квіти до могил загиблих, оглянули місце будівництва Меморіального комплексу та поспілкувалися зі ЗМІ.


Довідково. Корюківська трагедія — наймасштабніший злочин проти людяності періоду Другої світової війни. Протягом 1-2, 9 березня 1943 року каральні загони нацистів вбили майже 7 тисяч жителів Корюківки, знищивши при цьому і саме містечко.

Незважаючи на колосальну кількість загиблих, ця трагедія залишалась практично невідомою для світової та української громадськості.

Починаючи з 2010 року, завдяки послідовній та наполегливій роботі районної та обласної влади, ветеранів та свідків трагедії, громадськості та науковців було зроблено вагомі кроки щодо належного вшанування жертв трагедії.

Так, розпочалась інтенсивна дослідницька діяльність, організовані та проведені заходи, підготовлені та поширені публікації у ЗМІ для інформування громадськості та вищих органів влади країни про Корюківську трагедію.

У 2013 році вперше жалобні заходи до 70-х роковин Корюківськох трагедії проведено на державному рівні. Здійснено пошукові роботи для встановлення місць поховання жертв трагедії, здійснено перепоховання більше як 200 знайдених останків. Розпочато будівництво Меморіального комплексу пам’яті жителів населених пунктів України, знищених фашистськими окупантами.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації