back

Чернігівщина здійснює зовнішню торгівлю з 111-ма країнами світу

25-02-2014 | 09:39

Географічне розташування Чернігівщини на стику трьох держав створює чудові можливості для розширення торговельного потенціалу регіону. У минулому році область здійснювала зовнішню торгівлю товарами із 111 країнами світу.

За 2013р. обсяги експорту та імпорту товарів становили, відповідно, 555,1 млн.дол. США та 586 млн.дол. США. Порівняно з 2012р. експорт збільшився на 2,4%, імпорт – на 7,6%. Лідерами в зовнішній торгівлі товарами залишаються Росія та Білорусь, які забезпечували 35% експортних і 38% імпортних поставок.

Чернігівщина успішно розвиває торговельні зв’язки з Іспанією, Азербайджаном, Туреччиною, Румунією, Італією, Казахстаном, Молдовою та Китаєм. На ці країни припадало 28% усього експорту.

В асортименті поставок до країн світу майже 45% припадало на папір та картон, зернові культури, понад чверть – на готові харчові продукти, текстильні матеріали та текстильні вироби, деревину й вироби з неї. Найбільшими партнерами в імпорті товарів були: Німеччина, Польща, Індія, Китай, Бразілія, Італія та США, за рахунок яких формувалося 37% обсягу надходжень.

Основу товарної структури імпорту становили тютюнові вироби, каучук, гума, папір та картон, текстильні матеріали та текстильні вироби, пластмаси, полімерні матеріали, засоби наземного транспорту, крім залізничного, котли, машини, добрива.


За інформацією головне управління
статистики у Чернігівській області