back

Засідання державної надзвичайної протиепідемічної комісії при обласній державній адміністрації

17-12-2009 | 11:20

Питання епідемічної ситуації з захворюваності на грип та ГРВІ в Україні та області було розглянуто 16 грудня на засіданні державної надзвичайної протиепідемічної комісії при обласній державній адміністрації.

За словами головного державного санітарного лікаря Чернігівської області Миколи Донця з початку епідемічного підйому захворюваності в області за медичною допомогою звернулося 86,1 тисяч осіб (7,7% всього населення), за останню добу 3842 осіб, в т.ч. 2659 дітей. Питома вага дітей серед хворих складає 66,9 %. На початку епідемії вона становила 39,3%. У цілому по області захворюваність на 50 тижні нижче епідемічного порогу на 15,1%.

Але, як зазначив Микола Донець, в окремих школах з причини високої захворюваності дітей відмінені заняття (17 шкіл), крім того 3 школи і 2 дошкільні заклади закриті з причини недотримання температурного режиму.

У зв’язку з погіршенням погодних умов слід мати на увазі, що «Державними санітарними правилами утримання загальноосвітніх навчальних закладів» затв. постановою Головного державного санітарного лікаря України від 14.08.2001р. №63 передбачено припинення занять в школах при температурі повітря нижче 20 градусів за Цельсієм (початкові класи), 24 градуси за Цельсієм (старші класи), швидкості вітру більше 5 м/сек. та відносній вологості повітря більше 80%.

Також було наголошено, що станом на 15 грудня 2009 р. в ході контролю за виконанням Постанов Головного державного санітарного лікаря України від 18.11.2009р № 28 та області № 15 від 20.11.2009 р. «Про посилення державного санітарно-епідеміологічного нагляду за дотриманням санітарного законодавства в навчальних закладах» проведено перевірки 669 закладів. Порушення виявлені на 415 (62,0%) об’єктах.

У зв’язку з ситуацією, яка склалася комісія прийняла відповідне рішення, зокрема:

1. Епідемічну ситуацію по захворюваності на ГРВІ та грип в області вважати нестійкою.

2. Рекомендувати головам райдержадміністрацій, міських рад провести поглиблений аналіз захворюваності на ГРВІ та грип і, в разі ускладнення ситуації, за поданням головних державних санітарних лікарів районів, міст приймати рішення про відміну занять в учбових закладах і відвідування дитячих дошкільних закладів.

3. Забезпечити посилений контроль за дотриманням в дитячих дошкільних закладах, школах, навчальних закладах всіх рівнів, інтернатах санітарно протиепідемічного режиму, температурного режиму, необхідних обмежувальних заходів тощо.

4. Забезпечити постійний контроль за дотриманням в дитячих дошкільних закладах, школах, навчальних закладах всіх рівнів, інтернатах санітарно протиепідемічного режиму, необхідних обмежувальних заходів тощо, ширше застосовувати заходи адміністративного впливу при виявленні порушень.