back

Пам’ять про військовий подвиг житиме вічно!

14-02-2014 | 12:36

14 лютого в рамках заходів з нагоди Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав та 25-ї річниці виведення військ колишнього СРСР з Республіки Афганістан в обласному центрі відбулося урочисте відкриття пам’ятної дошки на будівлі ЗОШ І-ІІІ ст. №3 на честь загиблого в Республіці Афганістан Ігоря Кожара.

В урочистій церемонії взяли участь перший заступник голови обласної державної адміністрації, голова Чернігівської міської організації Української Спілки ветеранів Афганістану, учасник бойових дій в Республіці Афганістан Микола Стрілець, Чернігівський міський голова Олександр Соколов, учасники бойових дій, представники органів виконавчої влади, громадськості, учні школи.

Звертаючись до присутніх, Микола Стрілець зазначив, що з усіх збройних конфліктів афганська війна була найбільш трагічною. У її жорстоких цифрах долі близько двох тисяч жителів міста Чернігова, які пройшли обпаленими війною дорогами Афганістану, 17 з яких загинуло, більше 100 стали інвалідами, 1 – пропав безвісти. Наслідками війни є те, що більше 100 учасників бойових дій пішли з життя уже в мирний час.

«Відповідно до Указу Президента України Віктора Януковича 2014 рік оголошено Роком учасників бойових дій на території інших держав, що свідчить про значну увагу Глави держави до вирішення проблем учасників локальних воєн та збройних конфліктів, насамперед, до ветеранів-афганців, інвалідів, членів їх сімей. В Україні високо цінують мужність, бойові та трудові здобутки учасників бойових дій на території інших держав, життєвий досвід та професіоналізм яких стають прикладом для нових поколінь захисників Вітчизни», - підкреслив перший заступник голови облдержадміністрації.

Міська організація УСВА, за його словами, продовжує здійснювати свою роботу щодо правового та соціального захисту учасників бойових дій, увічнення пам'яті загиблих, сприяння формуванню у молоді героїко-патріотичних і духовних цінностей, глибокої поваги мешканців міста до ветеранів афганської війни, інших локальних воєн, до сімей загиблих, інвалідів.

Час не владний викреслити з пам’яті героїчні подвиги, приклади мужності й вірності військовому обов’язку, які продемонстрували тисячі земляків – відданих синів і дочок України. Пам’ять про них увічнена у назвах вулиць Чернігова, встановлені меморіальні дошки на приміщеннях навчальних закладів міста, де вони свого часу навчалися, випущені документальні повісті–реквієми, спогади, книги пам'яті.

«Пам`ятати про військовий подвиг – це наш з вами громадянський обов’язок!», - наголосив Микола Стрілець.

До присутніх також звернулися Олександр Соколов, учасник бойових дій в Республіці Афганістан, бойовий побратим Ігоря Кожара Анатолій Степаненко, голова комітету сімей загиблих військовослужбовців при обласному відділенні УСВА, мама Ігоря Кожара — Лариса Кожар.

За героїзм, мужність та вагомий внесок у патріотичне виховання підростаючого покоління воїнам-афганцям були вручені відзнаки Української Спілки ветеранів Афганістану.



Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації