back

Митці Чернігівщини підтримують ініціативу Глави держави про запровадження Дня національного примирення

14-02-2014 | 14:47

Президент України Віктор Янукович пропонує проголосити 9 березня - день народження Тараса Шевченка - Днем національного примирення українського народу. З такою ініціативою Глава держави виступив під час спільного засідання Громадської гуманітарної ради та Координаційної ради з питань підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Т.Г.Шевченка.

«Прийшов той час, коли ми повинні подивитись, перш за все, на нашій землі одне одному у вічі й сказати, про що ми мріємо. Якщо сьогодні перемир'я, то за перемир'ям повинен бути мир», — сказав Віктор Янукович, пише сайт Президента.

На переконання Глави держави, запровадження Дня національного примирення є необхідністю сьогодення. «Якщо ми кажемо про єдність, ми припиняємо розбрат між регіонами і єднаємось. Цього сьогодні вимагає від нас Україна», - зауважив він. Учасники засідання підтримали ініціативу Глави держави.

Що з цього приводу думають відомі представники культури і мистецтва Чернігівщини?

Заслужений діяч мистецтв України, директор Чернігівського музичного училища ім. Л. Ревуцького Володимир Суховерський.

«Я згоден абсолютно з кожним словом Президента. Всеціло підтримую. його ініціативу, щоб День народження великого Кобзаря оголосити Днем національного примирення українського народу. Після кількох місяців подій, що відбуваються в Україні, хочеться лише одного, щоб на кожному дереві, на кожному рекламному щитку і бігборді замість реклами і оголошень висіли плакати із написом «Обійміться, брати мої, бо я вас благаю.

Більш того, я б особисто весь цей рік оголосив роком примирення, не лише один день.

Тарас Григорович Шевченко – це безсмертний класик літератури, геніальний співець українського народу. Сподіваюся, що і українська єдність стане такою ж могучою і безсмертною, як слово великого Кобзаря».

Заслужений артист України, художній керівник – головний режисер Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Т.Г. Шевченка Андрій Бакіров.

"Я тільки за те, щоб ми жили у злагоді, по-братськи, в жодному разі не треба ділити Україну на захід і схід. Багато чого залежить від самого суспільства, але все ж таки не мало й від політиків.

У цьому році уся Україна і наш театр відзначатимуть 200 річницю від дня народження Великого Кобзаря. Я обома руками за те, щоб 9 березня стало ще й днем здійснення Шевченкових прагнень. Мені здається, що сама історія України нас примушує озирнутися, подумати й прийняти правильне рішення.

На сьогодні взагалі вкрай необхідно оголосити примирення та знайти спільну мову. А якщо це буде ще й 9 березня, то це дуже символічно і спасибі Тарасу Григоровичу."


Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації