back

МБРР надасть Україні кошти для впровадження енергозберігаючих технологій та зменшення використання природного газу, - Вілкул

12-02-2014 | 17:15

«Урядом проводиться системна робота щодо залучення коштів міжнародних фінансових організацій (МФО) для модернізації житлово-комунального господарства, впровадження енергозберігаючих технологій та підвищення якості комунальних послуг. Зокрема, сьогодні Кабмін прийняв рішення про залучення коштів Міжнародного банку реконструкції та розвитку для реалізації проекту «Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України». Переговори з МБРР заплановані орієнтовно на 20-21 лютого 2014 року», - сказав в.о. Віце-прем'єр-міністра Олександр Вілкул.

Завдяки реалізації інвестиційного проекту «Підвищення енергоефективності у секторі централізованого теплопостачання України» 10 підприємств теплокомуненерго («Вінницяміськтеплоенерго», «Міськтепловоденергія» (м. Кам'янець-Подільський, Хмельницька обл.), «Харківські теплові мережі», «Івано-Франківськтеплокомуненерго», «Миколаївоблтеплоенерго», «Херсонтеплоенрго», «Дніпротеплоенерго», «Кіровоградтепло» та «Чернігівська ТЕЦ») зможуть зменшити споживання природного газу на 3,2% (47,1 млн. м3), знизити виробничі витрати на 11% (на 467 млн. грн./рік), модернізувати технічний стан систем центрального теплопостачання та підвищити якість комунальних послуг для громадян.

Сума позики може складати до 382 млн. дол. США, з яких близько $ 332 млн. буде надано МБРР та близько $50 млн «Фондом чистих технологій» МБРР. За попередніми умовами МБРР строк кредитування – 18 років з «платіжними канікулами» на 5 років. Річна відсоткова ставка станом на 27.01.2014 становить – 0,59%. Загальна сума кредиту, умови та строки кредитування будуть визначені за результатами переговорів з МБРР.

«Завдяки підтримці Уряду підприємства отримають фінансування на дуже вигідних умовах, які дозволять швидко розрахуватися з кредитами та в подальшому спрямувати зекономлені кошти на модернізацію об'єктів теплоенергетики. Це створить можливість реконструкції та оновлення систем централізованого теплопостачання, магістральних та розподільчих теплових мереж; реконструкції ЦТП (центральних теплових пунктів) з облаштуванням ІТП (індивідуальних теплових пунктів), встановленням насосних станцій, пластинчастих теплообмінників та заміною електродвигунів насосів», - зазначив експерт представник Інституту технічної теплофізики НАН України Олександр Сигал.

Також проектом передбачена реконструкція котелень із заміною обладнання; будівництво локальних котелень та когенераційних станцій на них; впровадження автоматизованої системи диспетчерського управління теплопостачанням та встановлення енергозберігаючого обладнання.

Також Кабмін запропонував Президенту України Віктору Федоровичу Януковичу склад української делегації для участі у переговорах з Міжнародним банком реконструкції та розвитку щодо укладення Угоди про позику. Очолити делегацію пропонується першому заступнику Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Григорію Семчуку.


Довідково:

Наразі Уряд разом з МФО реалізує чотири міжнародні проекти з модернізації ЖКГ.

Перший проект - проект розвитку місцевої інфраструктури, реалізується спільно зі Світовим банком в 14 містах 12 областях України. Це Одеса, Чернігів, Бориспіль, Кам'янець-Подільський, Черкаси, Коломия, Дрогобич, Харків, Херсон, Кременчук, Івано-Франківськ, Новгород-Волинський, Слов'янськ, Нова Каховка. Роботи в рамках проекту вже повністю завершені в 5 містах - Черкасах, Коломиї, Новій Каховці, Дрогобичі та Кам'янець-Подільському. Загальна вартість проекту – 140 млн дол.

Другий проект реалізується в Миколаєві спільно з Європейським інвестиційним банком (ЄІБ). Проект спрямований на модернізацію систем водопостачання та водовідведення на суму понад 31 млн євро.

Третій проект - це «Модернізація теплопостачання, водовідведення та енергозбереження» реалізується в Україні спільно з Європейським банком реконструкції та розвитку ( ЄБРР) на суму 147,5 млн євро в 8 містах: Велика Ялта, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Львів, Тернопіль, Житомир, Івано-Франківськ, Черкаси.

Четвертий проект «Демо Україна» реалізується в Україні з Північною екологічною фінансовою корпорацією (NEFCО) на загальну суму 10 млн євро. Він спрямований на впровадження енергоефективних заходів в секторі теплопостачання. Для участі у проекті відібрано 10 міст: Донецьк, Івано-Франківськ, Вінниця, Житомир, Кам'янець-Подільський, Київ, Олександрія, Кривий Ріг, Полтава, Сєвєродонецьк.

Наразі ведеться робота з МФО з розробки 5 проектів на суму майже 10 млрд. грн. Проекти стосуються підвищення ефективності регіонального управління, самоврядування, енергоефективності, ресурсозбереження та вирішення екологічних проблем.


За інформацією прес-служби
в. о. Віце-прем'єр-міністра України