back

Урочистості з нагоди Дня Незалежності України

24-08-2008 | 14:49

24 серпня у Чернігові відбулися урочистості з нагоди 17-ої річниці незалежності України. Розпочалися вони з покладання квітів до пам’ятника Тарасу Шевченку на Валу, після відбувся мітинг біля Каменю борцям за волю України за участю керівництва ОДА, міської та обласної рад, представників політичних партій, громадських об'єднань.

Молебень за Україну відслужив єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон, після чого зі святом незалежності країни присутніх привітали керівники області та міста. Зокрема, голова облдержадміністрації у своєму виступі зазначив, що на покоління сучасників уже випало щастя бути безпосередніми учасниками визначальних історичних подій народження незалежної і суверенної України в 1990—1991 роках, про що мріяли десятки й десятки поколінь, за що боролися найкращі сини і доньки нашого народу, часто віддаючи заради цієї ідеї найдорожче — своє життя.

«Сьогодні ми по суті заново відкриваємо для себе власну історію. Безумовно, її творцем завжди був народ. Який на кожному етапі державотворення стояв перед проблемою вибору – між старим чи новим, минулим чи майбутнім, свободою чи поневоленням. Але його багатовікова мудрість завжди допомагала приймати правильне рішення.

Найголовнішими здобутками українського народу у його визвольних і державотворчих змаганнях стали соборність споконвічних українських земель, їх нерозривна єдність та непорушність кордонів, державний суверенітет та цілий ряд інших досягнень новітнього національно-державного відродження. Це справді величні завоювання, за які століттями боролись, віддаючи свої життя, кращі сини та дочки Вітчизни» - наголосив керівник області.

З нагоди свята голова облдержадміністрації Володимир Хоменко, заступник голови обласної ради Василь Ковальов та Чернігівський міський голова Олександр Соколов вручили паспорти шістьом ровесникам держави. «Не випадково в цей день ми вручаємо паспорти представникам юного покоління, які зростали і виховувалися в незалежній Україні. Їм, молодим, крокувати далі, продовжувати демократичні традиції попередніх поколінь, будувати Україну майбутнього.

Реалії сьогодення ставлять перед нами завдання – спільною працею побудувати Українську державу європейського зразка., і значною мірою її образ залежатиме від зусиль молодих», підкреслив Володимир Хоменко.