back

Благодійний захід до Міжнародного дня інвалідів

02-12-2009 | 15:49

2 грудня голова облдержадміністрації Володимир Хоменко взяв участь у благодійному заході „Хай добром розквітнуть душі”, який відбувся напередодні Міжнародного дня інвалідів в обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм.

Володимир Хоменко оглянув виставку творів художньо-прикладного мистецтва інвалідів та продукції підприємств, засновниками яких є громадські організації інвалідів.

Відкриваючи захід, керівник області, зокрема, зазначив, що мета, заради якої у 1992 році Генеральною Асамблеєю ООН було започатковане міжнародне відзначення цього дня – це, насамперед, покращення становища людей, які мають стійкі порушення здоров’я, забезпечення для них рівних можливостей для інтеграції у суспільство.

Знаковим для нашої країни стало підписання у вересні 2008 року Президентом України Віктором Ющенком документів про приєднання України до конвенції Організації Об’єднаних націй про права інвалідів.

«Відтепер, - зазначив Глава держави, - наша країна несе відповідальність за виконання взятих на себе зобов’язань перед світовою спільнотою. Ще більшу відповідальність маємо перед людьми з особливими потребами. Ми повинні якнайшвидше пристосувати наші вулиці, установи, будинки, транспорт до потреб інвалідів. Наше завдання – створити усі необхідні умови для їх самореалізації, духовного й культурного зростання, гарантувати їм доступ до гідної освіти й робочих місць».

На Чернігівщині цей день позначений особливою увагою, адже в області проживає близько 76 тисяч людей з інвалідністю. Володимир Хоменко підкреслив: усі посадовці обласної та районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, працівники соціальних закладів повинні завжди пам’ятати про тих, хто потребує окремої турботи і підтримки.

«Пам’ятати, що не маємо права бути байдужими до тих, кому потрібна наша допомога, а інколи – просто увага. Кожен день у житті людей з особливими потребами сповнений намаганням пристосуватися до самостійного життя у суспільстві, прагненням приносити радість собі та оточуючим. Хочу висловити глибоку повагу всім, хто живе, змагаючись зі своїми недугами, для кого життя – щоденна боротьба за самого себе», - сказав голова облдержадміністрації.

Також Володимир Хоменко вручив Почесні грамоти та Подяки обласної державної адміністрації.

Присутні у залі переглянули святковий концерт, всі номери якого виконували вихованці художніх колективів самодіяльності людей з особливими потребами.