back

Щоб запобігти аварійній ситуації

04-03-2010 | 14:23

Питання запобігання аварійним ситуаціям та координації дій під час їх можливого виникнення на напірних каналізаційних колекторах м.Чернігова розглянули учасники наради, яку днями провів заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло.

На нараді зазначалось, що з 2003 року у Чернігові триває напружена ситуація з перекачуванням стічних вод каналізаційними колекторами від головної каналізаційної насосної станції №1 (КНС-1) до каналізаційних очисних споруд.

Небезпечним є те, що колектори прокладені в заплаві р. Десни, де постійно спостерігається високий рівень ґрунтових вод, і під час аварій стоки можуть потрапити в русло ріки, яка є джерелом водопостачання для населення та підприємств м. Києва.

Щоб забезпечити безперебійне транспортування стічних вод, його необхідно здійснювати по двом незалежним колекторним ниткам. Для цього прокладається нова колекторна нитка, довжиною 4,1 км. На сьогоднішній день вже побудовано 2,2 км. Для прокладання ділянки, що залишилася (1,9 км), необхідно ще 19,5 млн. грн.

Як повідомив начальник КП „Чернігівводоканал” Олександр Шкінь, під час весняної повені через підтоплення талими водами та зсуви ґрунту існує загроза виникнення аварійних ситуацій на ділянках існуючих колекторів у районі Пролетарського гаю. У такому випадку необхідно запроваджувати значне обмеження у споживанні питної води населенням центральної частини міста.

Відведення стічних вод новозбудованим колектором можливе за умови підключення його до існуючих комунікацій. Для цього потрібно прокласти перемичку довжиною 600 метрів, що коштуватиме 6 млн. грн., з яких на виконання будівельно-монтажних робіт потрібно близько 3 млн. грн.

У ході обговорення начальник управління житлово-комунального господарства Чернігівської міськради Вадим Антошин також поінформував присутніх про відсутність в міському управлінні житлово-комунального господарства машини для промивання зливної каналізації.

За результатами наради прийняте спільне рішення, за яким Чернігівський міськвиконком має надати пропозиції до головного управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації щодо фінансування завершення аварійно-відновлювальних робіт на міському напірному каналізаційному колекторі.

Головне управління житлово-комунального господарства облдержадміністрації ініціюватиме перед Мінжитлокомунгоспом України питання виділення коштів на придбання машин для очищення труб зливної каналізації за рахунок коштів резервного фонду Уряду України, спрямованих на мінімізацію можливих негативних наслідків повені 2010 року.

Підсумовуючи обговорення зазначеної проблеми, Олександр Шанойло зазначив, що вона має бути на контролі у всіх відповідних служб і підрозділів, аварійні ситуації по можливості необхідно упереджувати, а в разі їх виникнення – миттєво реагувати, щоб мінімізувати будь-які негативні наслідки.



Довідково:

На даний час у Чернігові функціонують 3 нитки старих напірних каналізаційних колекторів, а саме:

- стальний каналізаційний напірний каналізаційний колектор діаметром 600 мм, протяжністю 6,6 км (1972 року прокладання);

- залізобетонний каналізаційний напірний колектор діаметром 700 мм, протяжністю 6,7 км (1982-1984 років прокладання);

- азбестоцементний каналізаційний напірний колектор діаметром 400мм, протяжністю 4,5 км (1963 року прокладання).

Для питного водопостачання міста щодобово подається 70 тис. кубометрів води. Стічні води, що надходять до КНС-1, відводяться від споживачів Деснянського району, при цьому щодня перекачується майже 50 тис.м3 або 70% від загального обсягу споживання питної води населенням міста.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації