back

Держава зробить все необхідне для недопущення поширення африканської чуми свиней

07-02-2014 | 09:00

6 лютого заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Шанойло взяв участь у засіданні Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Кабінеті Міністрів України, яке провів Міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк. Під час засідання було обговорено ситуацію щодо виявлення африканської чуми свиней в Луганській області, а також заходи, необхідні для недопущення поширення захворювання на території України.

Звертаючись до присутніх, Микола Присяжнюк зазначив, що в Україні продовжують боротися з африканською чумою свиней. Так, ця хвороба, яку виявили нещодавно на Луганщині, несе загрозу не лише галузі тваринництва, але й експортному потенціалу. Зокрема, якщо інфекція буде поширюватися, низка країн можуть відмовитися від вітчизняного зерна і кормів. Що ж до селян, які безпосередньо зазнали втрат через знищення свинопоголів’я, то вони отримають від держави компенсацію.

«Розповсюдження африканської чуми свиней в Російській Федерації, особливо біля державного кордону нашої країни, призвело до виникнення цього захворювання на території України. Зокрема, наразі в Луганській області зафіксовано 3 випадки африканської чуми свиней, два – серед дикої фауни і один – у приватному секторі», − повідомив Міністр.

За словами очільника відомства, на сьогодні у селі Давидо-Микільське, де виявлено захворювання у домашніх тварин, вже знищено більше 200 голів свиней. А в населених пунктах, які входять до 10-кілометрової карантинної зони, поголів’я вилучається.

«Держава компенсуватиме втрати селянам, які утримували свинопоголів’я і вимушені були його знищити. Компенсація відбуватиметься за ринковою ціною. Кошти виділятимуться з резервного фонду державного бюджету», − зазначив очільник відомства.

Проте, за словами Міністра, найбільших втрат хвороба може завдати економіці держави, якщо пошириться територією України. Так, бюджет може зазнати мільйонних втрат.

«Усі компетентні служби вживають максимум заходів, щоб ліквідувати та локалізувати хворобу, бо вона несе велику загрозу такій аграрній країні, як наша. Наприклад, вже зараз Росія призупинила сертифікацію живих свиней та м’яса свинини, які мали б експортуватись. Такі обмеження викликали стурбованість Уряду та керівництва держави, оскільки решта держав світу можуть також ввести обмежувальні заходи, які матимуть надзвичайно негативні економічні наслідки», − наголосив Міністр.



За повідомленням прес-служби Мінагрополітики