back

Мінсоцполітики підбило підсумки роботи соціальної сфери за 2013 рік

06-02-2014 | 15:19

6 лютого делегація Чернігівщини, яку очолив перший заступник голови облдержадміністрації Микола Стрілець, взяла участь у засіданні Колегії Міністерства соціальної політики України, на якому підбили підсумки роботи соціальної сфери у 2013 році та окреслили основні завдання на 2014 рік.

У 2013 році Міністерству соціальної політики завдяки Соціальним ініціативам Президента України вдалося не тільки посилити соціальний захист найбільш уразливих категорій громадян, а й зробити новаторські кроки та напрацювання на майбутнє. Про це заявила в.о. Міністра соціальної політики України Наталія Королевська під час засідання Колегії.

Так, вона зазначила, що, незважаючи на непросту економічну ситуацію в країні, 2013 року виплати найбільш незахищеним громадянам не тільки не були зменшені, а подекуди і збільшені. „Усі пенсії, державні соціальні допомоги, виплати з фондів соціального страхування були виплачені в повному обсязі. Загалом на соціальні виплати спрямовано 354 млрд. грн. Це на 37 млрд. грн. більше, ніж у 2012 році. Це найкраща відповідь тим, хто постійно лякав людей і шукав якісь скандали навколо роботи соціальної сфери», - сказала вона.

В.о. Міністра підкреслила, що у 2013 році також запрацювала нова модель роботи в соціальній сфері – «не героїчно долати наслідки проблем, а діяти на випередження». Таким чином вдалося не допустити виникнення додаткової заборгованості із заробітної плати розміром у 2,8 млрд. грн. Окрім того, було впроваджено нову модель діяльності 12 тисяч фахівців соціальної роботи, які працюють з усіма без винятку сім’ями. Це дозволило у 8 разів в порівнянні з 2012 роком збільшити кількість дітей, які залишились зі своїми батьками і не були вилучені із сімей.

«В складних умовах у держави немає можливості покращити соціальний захист всіх одразу. Тому ті соціальні гривні, які вдалося знайти, зекономити, – було спрямовано на допомогу найбільш незахищеним – дітям-інвалідам. Це суть Соціальних ініціатив Президента. Також було посилено соціальний захист ветеранів та інвалідів війни. Адже це питання честі допомогти нашим героям, які ризикували найціннішим – життям – заради нашої свободи», - сказала вона.

Зупинилася в.о. Міністра і на новаторствах минулого року. Зокрема, за її словами, по-новому підійшли до вирішення проблеми сирітства. «Наша місія – дати кожній дитині родину, щоб у нас не було чужих дітей! На 1 січня 2014 року у сім’ях виховувалося понад 77 тис. дітей або 85% усіх діток, які втратили батьків. Це на 3% більше, ніж було заплановано. До прийомних сімей та ДБСТ влаштовано 2488 дітей. Створено 164 ДБСТ – найбільше за всі роки незалежності», - повідомила вона.

Також 2013 року було запроваджено нову політику у сфері зайнятості та на повну запрацював новий Закон «Про зайнятість населення». «Тепер головне завдання – знайти людині робоче місце або допомогти відкрити бізнес, а не просто платити допомогу по безробіттю. Як підсумок – ми втримали ситуацію на ринку праці та досягли певного поліпшення. Рівень безробіття скоротився до 7%. У ЄС, до речі, він становить 11%», - сказала вона.

Серед інших новаторств – започаткування спільно з НБУ програми впровадження національної картки, розробка та втілення у життя нових соціальних стандартів, а також плідна співпраця з громадськістю та громадськими організаціями.

«Що зроблено на перспективу? По-перше, розроблено проект Концепції соціального розвитку до 2023 р. По-друге, закладено основу для подальших змін у сфері зайнятості. Для цього розроблений цілий пакет нових законодавчих ініціатив», - сказала вона.

Окрім того, минулого року був запроваджений паспорт ветерана, напрацьована нова модель роботи органів влади, що дозволить людям з особливими потребами швидше та ефективніше знаходити роботу. Також внесені зміни в роботу пенсійної системи, позитивні зміни від чого мають відчути як нинішні пенсіонери, так і ті, хто ще не збирається на пенсію.


За інформацією прес-служби
Міністерства соціальної політики України