back

У Чернігові вшанували пам’ять жертв Голодомору

28-11-2009 | 18:13

28 листопада біля П’ятницької церкви чернігівці разом з усією Україною вшановували пам’ять жертв голодоморів. Звертаючись до присутніх на меморіальному заході, заступник голови обласної державної адміністрації Наталія Білоус зазначила:

„У роковини Голодомору наш моральний обов’язок перед його жертвами, перед нашими батьками й дітьми — відкрито й чесно поглянути в очі минулому. Кілька років тому ми почали шукати й відновлювати правду про цей неймовірно страшний злочин. Торік побачила світ багатотомна Національна книга пам’яті жертв Голодомору, зібрано десятки тисяч свідчень очевидців, віднайдено та впорядковано місця масових поховань, у містах і селах встановлено пам’ятники і пам’ятні знаки. Всеукраїнська акція «Людяність у нелюдяний час» дала змогу виявити і вшанувати пам’ять про осіб, які допомагали виживати постраждалим у роки Голодомору та чинили опір геноцидній політиці. Ми з’ясовуємо не тільки її обставини та наслідки, а й виявляємо причини, розкриваємо механізм здійснення Голодомору”.

Давні мудреці казали: згадавши ім’я людини через багато років, ти воскресаєш її для людей навік. Тож ведучий зачитав імена жертв Голодомору, встановлені при підготовці обласного тому Національної книги пам’яті жертв Голодомору 1932—1933 років в Україні.

Пам’ять загиблих у ті страшні роки вшанували хвилиною мовчання.

Керуючий Чернігівською єпархією Української Православної Церкви Київського Патріархату єпископ Чернігівський і Ніжинський Іларіон відправив заупокійну літію, до якої долучилися і представники інших церков та релігійних організацій.