back

Серед пріоритетів – забезпечення рівного доступу населення до медичних послуг належної якості

04-02-2014 | 13:29

На цьому наголосив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко під час наради з питань реалізації в регіоні завдань Президента України щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування населення, розвитку інфраструктури закладів охорони здоров’я.

За словами очільника області, пріоритетами розвитку галузі залишається продовження реформування охорони здоров’я, забезпечення рівного і справедливого доступу населення до медичних послуг належної якості, запобігання та зниження рівня захворюваності, а також створення сприятливих для здоров’я умов життєдіяльності людини.

Як зазначив Президент України Віктор Янукович у Щорічному Посланні до Верховної ради України «Про внутрішнє та зовнішнє становище України в 2013 році», в сучасних умовах перед системами охорони здоров’я постали нові завдання. Це стосується, передусім, зміцнення профілактичних служб, підвищення доступності та якості медичного обслуговування, вдосконалення первинної медико-санітарної допомоги, поліпшення кадрового забезпечення, скорочення нерівності та забезпечення справедливості в охороні здоров’я; завдання модернізації інфраструктури, її адаптації до потреб у наданні допомоги при хронічних неінфекційних хворобах.

Над виконанням поставлених завдань активно працює Чернігівська область.

Сесіями місцевих рад прийняті рішення про створення 26 центрів первинної медичної допомоги, з яких 22 – як окремі юридичні структури. У Варвинському, Талалаївському, Срібнянському та Куликівському районах центри створені у складі центральних районних лікарень, що пов’язано з невеликою кількістю населення у цих районах (від 11 до 18 тис. осіб). Майже у всіх районах зареєстровані та розпочали роботу центри первинної медичної допомоги. До складу центрів входять лікарські амбулаторії, фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти.

З метою модернізації мережі закладів охорони здоров’я, що надають первинну медичну допомогу, в області проводиться перепрофілювання дільничних лікарень у лікарські амбулаторії загальної практики сімейної медицини з ліжками денного стаціонару. На вивільнених площах створюються відділення паліативної (хоспісної) допомоги. Протягом 2013 року в області створено 17 лікарських амбулаторій загальної практики-сімейної медицини. З урахуванням демографічних процесів відбулося об’єднання 14 малопотужних фельдшерсько-акушерських та фельдшерських пунктів, які обслуговували до 100 осіб населення, та в яких протягом останніх 5-10 років був відсутній медичний працівник.

З метою покращання кадрового забезпечення у всіх районах та містах області прийняті програми «місцевих» стимулів для медичних працівників, якими передбачено забезпечення житлом, земельними ділянками, надання пільгових кредитів, навчання у вищих навчальних закладах за рахунок місцевих бюджетів, введення місцевих надбавок до заробітної плати та інші стимулюючі заходи. У рамках виконання програм у 2013 році для медичних працівників виділено 5 квартир, забезпечено пільговий проїзд до місця роботи 288 лікарям та медичним сестрам. У вищих навчальних медичних закладах за рахунок коштів місцевих бюджетів навчаються 4 студенти.

На виконання Плану заходів з реалізації національного проекту «Нове життя» – нова якість охорони материнства та дитинства» Управлінням охорони здоров'я проведені внутрішній та зовнішній аудити надання перинатальної допомоги, розроблені Концепція розвитку перинатальної допомоги та медичне завдання на виготовлення проектно-кошторисної документації, яке направлено на погодження в Міністерство охорони здоров'я України.

У 2013 році розроблений «Плану розвитку та удосконалення акушерської служби Чернігівської області» з метою покращання якості та підвищення доступності населення до надання пологової та неонатальної допомоги населенню області, яким до 2016 року передбачено відкриття двох перинатальних центрів ІІ рівня на площах Чернігівського та Ніжинського міських пологових будинків.

У 2014 році згідно з прийнятим обласним бюджетом на галузь охорони здоров’я передбачається спрямувати із загального фонду бюджету більше 430 мільйонів гривень, на 6,9% більше попереднього року.

Як підкреслив голова обласної державної адміністрації Володимир Хоменко, реформування медичної галузі – турбота не лише медиків, а й усіх гілок влади, громадськості та профспілок.

На переконання керівника області, успішна реалізація в регіоні завдань Президента України щодо забезпечення доступності медичної допомоги та медичного обслуговування населення, розвитку інфраструктури закладів охорони здоров’я значною мірою залежить від концентрації зусиль органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, громади та медичної спільноти.


Прес-служба облдержадміністрації