back

Спільне розширене засідання колегій прокуратури області та УМВС України в області

27-11-2009 | 17:19

Проблеми забезпечення законності, громадського порядку та боротьби зі злочинністю сьогодні стають першочерговими серед багатьох тих проблем, які мають спільно вирішуватися органами виконавчої влади, місцевого самоврядування і правоохоронними органами. Особливого значення ця співпраця набуває у складних фінансово-економічних умовах сьогодення, зважаючи, що ці умови завжди спричиняють зростання злочинності, зокрема майнового характеру.

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко сьогодні під час спільного розширеного засідання колегій прокуратури області та УМВС України в області, яке провів прокурор області Сергій Мірошниченко. Його учасниками, серед яких були голови райдержадміністрацій та голови районних рад, розглянуто питання щодо стану організації роботи з розкриття крадіжок, грабежів, розбоїв, їх розслідування, організації прокурорського нагляду з цих питань, взаємодії органів виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо забезпечення законності і правопорядку. Надаючи серйозного значення вирішенню цих питань, обласна державна адміністрація вже розглядала цю проблематику у листопаді 2008 року на своєму виїзному засіданні колегії в м. Прилуках. Було розроблено план спільних заходів органів внутрішніх справ та виконавчої влади щодо недопущення ускладнення криміногенної ситуації.

На жаль, аналіз статистичних даних свідчить, що передбачені цим планом заходи не дали очікуваних результатів.

Протягом 10 місяців поточного року, у порівнянні з аналогічним періодом минулого року, має місце тенденція до збільшення кількості зареєстрованих заяв та повідомлень про злочини. Зокрема, відзначилося зростання кількості крадіжок (до 118,3%), грабежів (до 34,5%), розбоїв (31,6%), половина з яких скоєно раніше засудженими громадянами та особами, які нещодавно звільнилися з місць позбавлення волі. Лідером за кількістю скоєних та не розкритих злочинів залишається обласний центр.

Про це, зокрема, зазначали у своїх виступах заступник прокурора області Валерій Грищенко та в.о. начальника УМВС України в області Сергій Потапенко.

Керівник області висловив стурбованість станом забезпечення прав і свобод громадян, особливо відсутністю оперативності у розслідуванні резонансних кримінальних справ. Він зауважив: все починається з довіри один до одного, у даному випадку – з довіри місцевої громади до правоохоронних органів. Як правило, тяганина у таких справах викликає у пересічних громадян сумніви стосовно спроможності правоохоронних органів належно виконувати свої службові обов’язки щодо забезпечення особистої і майнової недоторканості громадян.

Не стали дієвим координуючим заходом щотижневі наради голів райдержадміністрацій з керівниками правоохоронних органів з питань забезпечення взаємодії у профілактиці та попередженні злочинності. У деяких районах правоохоронці взагалі не з’являються на подібні наради. Відтепер це питання перебуватиме на особистому контролі голови облдержадміністрації.

Підбиваючи підсумки засідання колегії, Володимир Хоменко наголосив: проблема досить серйозна і глибока, щоб у її існуванні звинувачувати ту чи іншу структуру або якусь окрему гілку влади. Це проблема спільна, а отже і вирішувати її треба разом. Для цього повинна бути, перш за все, узгодженість дій не лише час від часу на засіданнях колегій, але й постійно на місцях та дієва система подолання негативних процесів, враховуючи можливості та особливості кожного конкретного населеного пункту.