back

Колегія управління у справах преси та інформації облдержадміністрації

04-03-2010 | 09:04

Про підсумки роботи інформаційної галузі області у 2009 році та ключові завдання на поточний рік йшлося 2 березня на засіданні колегії управління у справах преси та інформації облдержадміністрації.

У роботі колегії взяли учать заступник голови облдержадміністрації Наталія Білоус, заступник начальника головного управління ідеологічної роботи Гомельського облвиконкому Василь Гордєйчик (Республіка Білорусь), представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Леонід Мельник, голова обласної організації Національної спілки журналістів України Ірина Мельник, редактори районних комунальних ЗМІ, директори районних друкарень, представники ЗМІ.

З доповіддю про розвиток інформаційної галузі області у 2009 році та перспективи на 2010-ий виступив заступник начальника управління у справах преси та інформації облдержадміністрації Дмитро Никоненко.

Про роботу обласної державної телерадіокомпанії у 2009 році поінформував заступник генерального директора обласної державної телерадіокомпанії Леонід Юревич. Він, зокрема, зазначив, що незважаючи на складне фінансове становище вдалося повністю виконати державне замовлення на виробництво телерадіопрограм. Проте ряд проблем, що постали перед ОДТРК, залишається невирішеним. Так, ще у першому кварталі минулого року Чернігівська ОДТРК повинна була отримати нове обладнання згідно з міжнародним контрактом, але досі його не отримала. Робота ж на застарілому обладнанні відображається на якості матеріалу.

Існує й проблема з розміщенням виробничої бази обласного телебачення. Орендна плата постійно зростає і за минулий рік склала 450 тис грн. Великих фінансових проблем минулого року вдалося уникнути лише завдяки коштам, заробленим за рахунок передвиборчої агітації.

І рік 2010-ий не обіцяє ОДТРК суттєвих змін на краще. Збільшення обсягів трансляції до 17 годин на добу призвело до гострої нестачі кваліфікованих кадрів, оплачувати роботу яких не дозволяє дуже обмежене фінансування.

„Боляче говорити, але ми виживаємо, в той час як повинні розвиватися”, - підкреслив Леонід Юревич. На думку редактора Менської районної газети „Наше слово”, голови Асоціації регіональних ЗМІ Олександра Назаренка, в останні роки намітилася тривожна тенденція – постійні розмови про проблеми аж ніяк не сприяють їх вирішенню.

Серед основних бід, які заважають працювати районним редакціям, він назвав фінансово-економічну кризу та ставлення місцевих чиновників. У 2009 році редакції вижили лише завдяки виборам, що буде у 2010 році – важко спрогнозувати.

У багатьох районах місцева влада викривлено розуміє суть взаємин зі ЗМІ, втручаючись у редакційну діяльність і розуміючи виплату дотації не як обов’язок співзасновників газети, а як можливість маніпулювати колективом редакції. Звідси й різниця виплаченої дотації, яка подекуди сягає десятків тисяч гривень.

Тому одним з рішень колегії, підтриманих одноголосно, стало проведення найближчим часом зустрічі за участю заступників голів райдержадміністрацій з гуманітарних питань та редакторів районних газет.

Про застарілість обладнання, важке фінансове становище, відсутність великих замовлень, діяльність на межі виживання говорили керівники районних друкарень.

Представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Чернігівській області Леонід Мельник з-поміж інших порушив і проблему проводового радіо на Чернігівщині, яке швидко і неухильно зникає. Як один з варіантів виходу із ситуації запропонував перехід місцевого радіо на FM-мовлення.

На необхідності конструктивної співпраці органів влади та ЗМІ наголосила Наталія Білоус, підсумовуючи роботу колегії. Наталія Василівна запевнила, що проблеми інформаційної галузі облдержадміністрації відомі, і вона підтримує заходи, спрямовані на покращення ситуації, та налаштована на партнерську взаємодію.

Докладна інформація про стан інформаційної галузі Чернігівщини розміщена на сайті обласної державної адміністрації у розділі „Гуманітарна сфера”.

Управління у справах преси
та інформації облдержадміністрації