back

У Прилуках Віктор Ющенко взяв участь у закладенні каменя на місці будівництва пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років

24-11-2009 | 14:33

У рамках робочої поїздки до Чернігівської області Президент України Віктор Ющенко взяв участь у церемонії закладення каменя на місці будівництва пам’ятника жертвам Голодомору 1932-1933 років у Прилуках.

У своєму виступі Президент наголосив на тому, що вшанування жертв Голодомору є не лише жестом із відновлення історичної пам’яті, але й моральним обов’язком усіх поколінь. При цьому він висловив переконання, що правдиве знання про ті події здатне об’єднати Україну, адже до консолідації нації часто приводять драматичні або навіть трагічні сторінки. «Незалежно від вашої ідеології, системи цінностей, питання сьогоднішнього дня, вшанування жертв Великого Голоду 1932-33 років – це та подія, яка повинна усіх нас об’єднати і нагадати кожному: ви є нація», – сказав Президент. Відтак він висловив переконання, що через таке ставлення до власної історії Україна утверджується як незалежна і вільна держава.

«Моє завдання – ці питання ставити, і коли ви зрозумієте їх – буде Україна іншою, і динаміка в нас буде інша, і ми будемо жити з українським прем’єром, українською владою, яка шанує наш вибір, нашу інтеграцію, наші принципи організації, чи то економіки, чи то земельних відносин», – сказав Глава держави.

Президент особливо наголосив на масштабах цієї трагедії, внаслідок якої загинули до 10 мільйонів людей, і оцінив її як геноцид українського народу та найбільшу гуманітарну катастрофу людства. «Це національний біль, це біль всесвітнього масштабу», – сказав В.Ющенко.

Після літії та освячення каменя Президент України разом із місцевими мешканцями, які пережили Голодомор і репресії, та членами офіційної делегації поставив свічки пам’яті до каменя.

Довідково: Пам’ятник жертвам політичних репресій та голодоморів ХХ століття буде зведено на вул. Шевченка у Прилуках. Зараз на місці пам’ятника встановлено гранітний камінь з написом: «На цьому місці буде встановлено пам’ятник жертвам політичних репресій та голодоморів ХХ століття» із зображенням вигляду пам’ятника. Від Голодомору 1932-1933 років на Прилуччині постраждали 100 населених пунктів. Прізвища 4256 мешканців Прилуцького району включені до Національної книги пам’яті жертв Голодомору. В населених пунктах району встановлено 30 пам’ятних знаків на вшанування пам’яті жертв Голодомору.

За інформацією офіційного сайту Президента України