back

У Чернігові презентували нове видання про бій під Крутами

20-01-2014 | 15:26

У грудні минулого року Український інститут національної пам’яті видав унікальне видання про легендарний бій під Крутами.

20 січня директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко та в.о заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика вперше в Україні презентували громадськості книгу про подвиг Героїв Крут.

Цей науковий збірник документів і матеріалів, що має назву «Бій під Крутами в національній пам’яті», підготовлено на виконання постанови Верховної Ради України «Про відзначення подвигу героїв бою під Крутами» від 16 травня 2013 року № 261.

Відкриваючи захід, Юрій Музика нагадав присутнім про глибоку і комплексну роботу зі збереження пам’яті про подвиг Героїв Крут, яка багато років здійснюється у Чернігівській області. Найбільш яскравим її результатом є Меморіальний комплекс «Пам’яті Героїв Крут» у с. Пам’ятне Борзнянського району в його сучасному вигляді. Багато в чому розбудова цього комплексу є особистою заслугою голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка.

«Найближчими днями в Україні відзначатиметься День Соборності та Свободи України. Як зазначив у своєму зверненні Президент України Віктор Янукович, саме соборність і свобода — наріжні камені нашої національної ідеї, важливі складові становлення сучасної України та цінності, які впроваджує в життя наш народ протягом усієї своєї історії. Саме заради прагнень до єднання українських земель та створення власної держави 16 (29) січня 1918 року невеликий український загін став під Крутами у нерівний бій», - наголосив Юрій Музика.

Про зміст, мету та наукову значущість нового видання розповіли директор Українського інституту національної пам’яті, член-кореспондент НАН України Валерій Солдатенко та керівник колективу упорядників видання, завідувач відділу Інституту, доктор історичних наук Олена Любовець.

Саме їхня ґрунтовна стаття «Бій під Крутами: історія, символ, пам’ять» відкриває збірник документів і матеріалів «Бій під Крутами в національній пам’яті». Він складається з розділів: «Військово-політична ситуація в Україні наприкінці 1917 – на початку 1918 рр.», «Створення Студентського куреня Січових Стрільців», «Бій під Крутами: хід військових дій, чисельність військ, втрати», «Перепоховання та вшанування полеглих бійців», «Формування культу Героїв Крут в українській діаспорі», «Міфи й стереотипи Крут та їх вплив на національну пам’ять», «Вшанування пам’яті героїв бою під Крутами в незалежній Україні».

Окрім цього, видання містить фотоматеріали, спогади сучасників, офіційні документи та матеріали преси 1918 року, які відтворюють тогочасну атмосферу, а також документи за 2003–2013 роки щодо відзначення роковин бою під Крутами та вшанування подвигу Героїв Крут на державному рівні. Частина з наведених документів вперше введена в науковий обіг.

Підібрані матеріали демонструють формування традиції вшанування пам’яті полеглих у бою під Крутами у післяреволюційний період та її відродження в умовах незалежності України.

Підсумком презентації стало обговорення нової книги представниками чернігівських наукових, навчальних, музейних закладів, які підкреслювали, що книга є дуже значимою і впливовою з точки зору становлення національної свідомості, єдності та пам’яті.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації