back

Щоб зима не захопила зненацька

01-10-2009 | 09:01

Готовність обласних управлінь і організацій, місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування до дій і роботи в екстремальних зимових умовах 2009/2010 року розглянула 30 вересня обласна комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, яку очолює заступник голови облдержадміністрації Олександр Шанойло.

Аналіз надзвичайних ситуацій і подій, які сталися в області минулого року, засвідчив підготовленість місцевих органів виконавчої влади, обласних управлінь, організацій і підприємств до дій в екстремальних зимових умовах.

За даними управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, з жовтня 2008 по лютий 2009 року на території області виникло 1250 надзвичайних ситуацій та подій, у тому числі 112 - на об’єктах і системах паливно-енергетичного комплексу та житлово-комунального господарства.

У порівнянні з аналогічним періодом 2007/2008 року загальна кількість надзвичайних ситуацій зменшилась на 29,7%, у тому числі на об’єктах і системах життєзабезпечення – на 33,3%.

Враховуючи тенденцію останніх років до різких змін погоди протягом нетривалих періодів, що може призвести до інтенсивних опадів з сильним вітром, в області розроблено і частково реалізовано План заходів з підготовки обласних управлінь, організацій і підприємств місцевих органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування до дій в екстремальних зимових умовах 2009/2010 року. відповідно до цього плану створено регіональний запас матеріально-технічних ресурсів, проведено підготовчі роботи у господарському комплексі області.

За інформацією Головного управління житлово-комунального господарства, станом на 1 жовтня об’єкти водопровідно-каналізаційного господарства, котельні і теплові мережі області підготовлені до зими на 96%.

Проблемними є питання підготовки теплового господарства у Бахмачі, Ічні, Гончарівському. Серед причин - нестача фінансів для проведення модернізації об’єктів теплопостачання. Проте, не зважаючи на всі труднощі, комунальники обіцяють розпочати опалювальний сезон на Чернігівщині вчасно та забезпечити стале його проходження.

Підсумовуючи засідання, Олександр Шанойло зауважив, що всі відповідні служби мають зосередити свої зусилля навколо створення належних умов для ефективного і безпечного функціонування господарського комплексу та життєдіяльності населення області.