back

Голова облдержадміністрації обговорив з медиками проблемні питання галузі

16-10-2009 | 07:30

Медицина області повинна працювати в першу чергу на упередження хвороб, а не на їх лікування, особливо коли деякі з них вже на пізніх стадіях.

На цьому наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко під час зустрічі з головними лікарями медичних закладів області.

Він підкреслив: для попередження виникнення серйозних захворювань та з метою покращення надання медичної допомоги сільському населенню, щоквартально у кожному з фельдшерсько-акушерських пунктів повинен проводити прийом лікар-фахівець з ЦРЛ.

Також голова облдержадміністрації загострив увагу присутніх на необхідності невідкладного вирішення питання вчасного виявлення хворих на туберкульоз (особливо це стосується мешканців сільської місцевості), їх повного обстеження, транспортування до медичних закладів та ефективного лікування.

Транспортне питання для забезпечення лікарів можливістю проїхати до кожної медамбулаторії та ФАПу потроху вирішується - 95 санітарних автомобілів районам виділено торік, а цього року отримано 36 одиниць транспорту для медичних установ. Ключі від чотирьох з них Володимир Хоменко вручив сьогодні представникам Городнянського, Корюківського, Носівського та Талалаївського районів.

Не менш важлива проблема матеріально-технічного стану районних лікарень, у більшості з яких більш-менш нормальна ситуація лише з приміщеннями, енергозабезпеченням та меблями. Якісного обладнання медичні заклади області чекають вже не перший рік. Володимир Хоменко запевнив – це питання знаходиться на контролі обласної влади, але не все залежить тільки від неї.

«Це питання складне, у розподілі бюджетних коштів воно повинно вирішуватися за рахунок централізованих вкладень та тих коштів, які йдуть через Міністерство охорони здоров’я. На жаль, торік ми не отримали з центрального бюджету жодної одиниці транспорту, хоча передбачалося 35, у цьому році ми не одержали обіцяного обладнання, але це не звільняє нас ніяким чином від надання людям медичної допомоги. Тому перш за все постає питання ефективного використання того обладнання, яке вже є. Курс на зміцнення матеріально-технічної бази центральних районних та обласних лікарень ми будемо тримати і надалі», - сказав керівник області.

Враховуючи велику протяжність області та з метою покращення надання медичної допомоги жителям області, планується оптимізація існуючої мережі та створення трьох кущових центрів – у Прилуках, Корюківці та Чернігові. В обласному центрі та Прилуках вже функціонують відділення гемодіалізу та штучної нирки, наразі планується створення такого ж відділення і у Корюківці. Також у найближчих планах - покращення напрямку кардіології та всіх спеціалізованих видів надання медичної допомоги. Тоді хворого не треба буде везти через всю область, а можна буде надати йому допомогу вчасно і безпосередньо поруч з місцем проживання.

Володимир Хоменко зазначив, що у вирішенні цих питань обласна адміністрація знаходить підтримку у депутатів обласної ради.

Актуальним залишається питання оптимізації закладів медичної мережі в містах. Голова облдержадміністрації закликав місцевих керівників дійти порозуміння між собою та діяти перш за все в інтересах хворих.

Ефективне і надійне енергозабезпечення – таке завдання поставив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко перед керівництвом лікарень та місцевою владою. Розпочався новий опалювальний сезон, а отже в усіх медичних закладах обласного та районного рівнів повинно бути тепло.

Керівник області також повідомив: освіта, медицина та соціально незахищені верстви населення були і залишаються для обласної влади тими пріоритетними напрямками, на які при формуванні обласного та місцевих бюджетів будуть перш за все закладатися кошти.