back

Приводу для паніки на Чернігівщині немає, але "замаскуватися" не завадить

02-11-2009 | 13:25

Епідемії грипу, а тим більше випадків захворювання на каліфорнійський його вид (H1N1) на Чернігівщині сьогодні немає. Однак загальноепідемічна ситуація в Україні вимагає від органів місцевої влади вжиття особливих заходів із недопущення поширення вірусних інфекцій. Про це йшлося на засіданні надзвичайної протиепідемічної комісії при обласній державній адміністрації, що відбулося в суботу, 31 жовтня.

Як поінформував присутніх заступник головного державного санітарного лікаря Чернігівської області Анатолій Валовенко, на Чернігівщині спостерігається зростання захворюваності на гострі респіраторні інфекції та грип. Зокрема, 31 жовтня в області налічувалось 25 хворих на грип, 23 з яких – у Чернігові. Це на 1% менше, ніж було на цей час торік і на 30% менше епідемічного порогу. Приводу для паніки немає, але населенню слід остерігатися: в людних місцях носити медичні маски, якомога частіше мити руки з милом, особливо після відвідування громадських місць і проїзду в громадському транспорті, частіше прибирати і провітрювати приміщення тощо. Особиста гігієна, наголосив А. Валовенко, у попередженні вірусних захворювань важить надзвичайно багато.

Комісія, що пройшла під головуванням заступника голови Чернігівської облдержадміністрації Наталії Білоус, розглянула проблему в усіх її аспектах і прийняла ряд рішень, виконання яких має сприяти недопущенню епідемії грипу на території області. Зокрема, буде обмежено відвідування військових частин та інтернатних закладів; вжито профілактичних заходів серед медичного персоналу лікарень та пацієнтів; випущено пам’ятки для населення; організовано пошив медичних масок та роботу "гарячих" телефонних ліній; налагоджено щоденне інформування про епідситуацію в ЗМІ. Прикордонній і митній службам доручено зорієнтувати особовий склад на виявлення хворих, що перетинають український кордон.

Також вирішено ввести масковий режим, перш за все, в громадських місцях – магазинах, ринках, вокзалах, громадському і пасажирському транспорті, медичних закладах. Оскільки в аптечній мережі масок не вистачає, їх будуть шити із марлі. Присутні на комісії медики наголосили: китайські маски, які продаються в аптеках – не найкращий варіант. Вони одноразові і міняти їх треба кожні дві години. У зв’язку з цим фахівці рекомендують населенню самому шити маски з підручних матеріалів: бинта (в 4 шари), марлі, тонкої бавовняної тканини. Такі маски можна прати, прасувати і використовувати тривалий час. Це і економніше, і ефективніше. Оксолінова мазь, яку зараз всі кинулися шукати в аптеках – теж не панацея і від "свинячого" грипу не захистить. Головний лікар Чернігівського військового госпіталю Олександр Слєсаренко порекомендував перед виходом з дому змащувати ніздрі всередині звичайною олією або дитячим кремом.

Генеральний директор комунального підприємства "Ліки України" Світлана Пасталиця закликала населення не панікувати і не скуповувати в аптеках усе підряд, не маючи ні симптомів застудного захворювання, ні призначення лікаря. "В паніці люди витрачають останні гроші на ліки, які їм зовсім не потрібні", – сказала вона.

Головне в даній ситуації, наголосив начальник обласного управління охорони здоров’я В. Ященко, при появі перших симптомів грипу звертатися по медичну допомогу – викликати лікаря додому. Своєчасно розпочате лікування і дотримання усіх лікарських рекомендацій допоможе успішно здолати цю недугу.

Прес-служба управління охорони здоров’я Чернігівської облдержадміністрації