back

З розширеного засідання Колегії облдержадміністрації

15-12-2009 | 15:51

“Наш з вами обов’язок - забезпечити безумовне виконання вимог Закону України “Про вибори Президента України”, реалізацію конституційних виборчих прав громадян», - наголосив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко сьогодні під час розширеного засідання Колегії облдержадміністрації. Присутні обговорювали питання щодо стану виконання в області Указу Президента України від 16 жовтня 2009 року «Про забезпечення реалізації конституційних виборчих прав громадян України, прозорості та відкритості виборчого процесу на чергових виборах Президента України».

Про роботу щодо підготовки до проведення чергових виборів Президента України, до яких залишилося 32 дні, присутнім доповів заступник керівника апарату облдержадміністрації Іван Коробка.

Він, зокрема, зазначив, що на виконання Указу Президента України „Про забезпечення реалізації конституційних виборчих прав громадян України, прозорості та відкритості виборчого процесу на чергових виборах Президента України”, розпорядження Кабінету Міністрів України „Про деякі питання забезпечення підготовки і проведення чергових виборів Президента України” та з метою створення належних умов для здійснення громадянами свідомого вибору під час виборів Президента України прийнято розпорядження голови облдержадміністрації від 23 жовтня 2009 року №360 «Про забезпечення сприяння виборчим комісіям у реалізації їх повноважень». Зазначеним розпорядженням утворено обласний штаб сприяння виборчим комісіям у вирішенні покладених на них виборчим законом повноважень. З метою оперативного вирішення питань щодо виконання вимог виборчого законодавства, на період виборчого процесу за районами та містами області закріплено начальників обласних управлінь та організацій.

Відповідно до Закону України „Про вибори Президента України” на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування покладено повноваження щодо, в першу чергу, надання можливостей роботи в правовому полі окружним та дільничним виборчим комісіям, а також створення нормальних умов громадянам в день виборів.

Це, насамперед, надання виборчим комісіям приміщення відповідно до норми, їх облаштування та охорону, надання транспортних засобів та засобів зв’язку, а також забезпечення комп’ютерною та оргтехнікою.

В області організаційні заходи з підготовки та проведення виборів Президента України проводяться в терміни, визначені Календарним планом, затвердженим постановою ЦВК від 30 вересня 2009р. №141.

Виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад до 3 грудня ц.р. підготовлено та надіслано до окружних виборчих комісій подання щодо утворення звичайних виборчих дільниць.

Окружними виборчими комісіями утворено 1101 виборчу дільницю, з них – 23 спеціальні, а саме 6 спеціальних виборчих дільниць утворено в установах Департаменту з питань виконання покарань, 17 – в лікувальних закладах. Кількість виборчих дільниць, порівняно з позачерговими виборами народних депутатів України, які відбулися 30 вересня 2007 року зменшилось на 17 дільниць. Дане зменшення відбулось за рахунок зменшення кількості спеціальних виборчих дільниць.

За кількістю виборців утворено: малих (до 500 виборців) – 542 виборчі дільниці, середніх (від 500 до 1500 виборців) – 337 дільниць та великих (понад 1500 виборців) – 222 виборчі дільниці.

На сьогодні визначено приміщення, де, згідно із нормативними вимогами, будуть працювати дільничні виборчі комісії після їх утворення (з 21 грудня ц.р.)

Завершуються роботи щодо облаштування їх достатньою кількістю меблів, інвентарем, а також телефонним зв’язком.

Також потрібно звернути увагу на забезпечення тепловим режимом приміщення, де працюють дільничні виборчі комісії, а також приміщення, де буде проходити голосування.

Згідно із статтею 74 Закону України „Про вибори Президента України”, мала виборча дільниця повинна мати не менше двох великих та двох малих виборчих скриньок, середня - не менше трьох великих і двох малих скриньок, велика - не менше чотирьох великих і трьох малих скриньок.

Для забезпечення зазначених вимог Закону в області не вистачає 236 малих виборчих скриньок: в Деснянському та Новозаводському районах м.Чернігова (відповідно 35 та 22 скриньки), а також в Талалаївському, Козелецькому та Сосницькому районах (відповідно 23, 21 та 20 скриньок). На даний момент ця проблема вирішується.

Постановою ЦВК від 27 листопада 2009 року №381 в області утворено шість окружних виборчих комісій. Всі вони забезпечені необхідними приміщеннями, меблями та інвентарем. Усі приміщення окружних виборчих комісій обладнано необхідною кількістю телефонних ліній.

Проте, відмітив Іван Коробка, на сьогоднішній день існують проблеми з матеріально-технічним забезпеченням окремих окружних виборчих комісій.

Особливе занепокоєння викликає те, що не в повній мірі вирішено питання щодо охорони приміщень окружних виборчих комісій. Проте, як зазначив начальник управління МВС України в області Іван Катеринчук, це питання вирішується.

Крім того, на органи виконавчої влади та місцевого самоврядування покладено повноваження щодо визначення та облаштування місць для розміщення матеріалів передвиборчої агітації, а також складання списків виборців по звичайним виборчим дільницям.

До 18 жовтня ц.р. виконавчими комітетами сільських, селищних, міських рад відведено місця та обладнано стенди, дошки оголошення у людних місцях для розміщення матеріалів передвиборчої агітації. В цілому по області обладнано 1614 стендів та дошок.

Згідно із Календарним планом основних організаційних заходів з підготовки та проведення виборів Президента України, до 17 грудня цього року. відділи ведення Державного реєстру виборців зобов’язані виготовити та передати окружним виборчим комісіям попередні списки виборців по звичайним виборчим дільницям.

На підставі уточнених відомостей поновлено базу даних реєстру виборців. Внесено близько 38 тисяч змін. Станом на 15 грудня цього року до Реєстру виборців області включено 888986 осіб.

Після обговорення, в якому взяли участь керівництво окремих районів та заступник директора Чернігівської філії ВАТ „Укртелеком”, підсумки розширеного засідання Колегії облдержадміністрації підбив голова облдержадміністрації Володимир Хоменко.

Він наголосив на першочергових завданнях, які залишаються актуальними на весь період виборчого процесу:

- недопущення під час підготовки та проведення виборів будь-якого незаконного втручання у виборчий процес, проявів адміністративного тиску, використання службовими особами органів виконавчої влади службового становища, службових приміщень, транспорту для підтримки окремих кандидатів на пост Президента України;

- створення належних умов для здійснення виборчими комісіями всіх рівнів своїх повноважень, зокрема, шляхом забезпечення їх необхідними приміщеннями, транспортними засобами, засобами зв’язку, обладнанням, інвентарем, комп’ютерною та оргтехнікою;

- складання та своєчасне подання до окружних виборчих комісій відділами ведення Державного реєстру виборців попередніх та уточнених списків виборців для звичайних виборчих дільниць у терміни, визначені Законом України «Про вибори Президента України»;

- створення необхідних умов для здійснення офіційними спостерігачами від іноземних держав та міжнародних організацій своїх повноважень під час виборчого процесу;

- забезпечення належних умов для громадян під час голосування, в т.ч. громадянам з обмеженими можливостями;

- організувати зберігання і передачу до архівних установ бюлетенів, виборчої та іншої документації, а також матеріальних цінностей після завершення виборчого процесу.

Забезпечити охорону бюлетенів, виборчої документації, приміщень, що надаються виборчим комісіям, належний громадський порядок та безпеку протягом виборчого процесу, в тому числі в день голосування та днів встановлення результатів виборів, доручено правоохоронним органам, органам виконавчої влади на місцях; Чернігівській філії ВАТ «Укртелеком» - сприяти забезпеченню належного функціонування мережі передачі даних автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Державний реєстр виборців», а також забезпечити високоякісний стабільний зв’язок у зазначеній системі.

Володимир Хоменко підкреслив: усі присутні повинні добре усвідомлювати свою відповідальність за те, щоб без порушень діючого законодавства, організовано і прозоро відбулись вибори на кожній виборчій дільниці та окружному виборчому округу і в області в цілому.



Також голова облдержадміністрації вручив Кубки і Дипломи переможцям трудового суперництва серед районів та кращих працівників агропромислового комплексу області.