back

Президент України: Головне завдання влади - не допустити потрясінь

26-12-2013 | 15:41

Головним завданням влади є недопущення потрясінь, об'єднання навколо подальших реформ та модернізації країни. Про це Президент України Віктор Янукович сказав, виступаючи на засіданні Ради регіонів.

«Наше головне завдання, я маю на увазі завдання влади, - не допустити потрясінь. Загальнонаціональний діалог повинен йти, і це буде приносити тільки користь, а потрясіння - вони відобразяться перш за все на найуразливіших верствах населення. Це люди старшого покоління, це пенсіонери, це діти. Нам треба шукати з вами те, що нас буде об'єднувати у державі, всіх. Бажання пришвидшити зміни, переламати ситуацію - буде об'єднувати. Ця енергія змін, за великим рахунком, - це енергія подальших реформ, подальшої модернізації країни», - сказав Глава держави.

На переконання Президента, одними з ключових проблем є порушення прав і свобод громадян та корупція. Через це, як зазначив Глава держави, частина громадян вимагає від влади швидких і навіть радикальних змін, інша частина розраховує на більш послідовний еволюційний шлях.

«Не можу погодитись з тими опозиційними політичними силами, які намагаються використати цю ситуацію задля переділу влади у власних інтересах. Окремі політичні лідери відверто спекулюють настроями, бажаннями наших співгромадян, намагаючись спрямовувати цю енергію на радикальні дії. Це неприпустимо. Ми цього не допустимо. Будемо жити за Конституцією і згідно із законами України», - зазначив Віктор Янукович.

Президент України також наголосив на необхідності співпраці Уряду та Верховної Ради щодо підготовки Угоди між Україною та Європейським Союзом, яка б відповідала національним інтересам.

«Ми продовжуємо діалог із Європейським Союзом стосовно подальших шляхів реальної ефективної співпраці. Підкреслюю - реальної і ефективної. Пауза - це не зупинка. Це переосмислення і подальший рух. Чекаю від Уряду і парламентаріїв тісної взаємодії в ході ведення переговорного процесу щодо підготовки Угоди, яка була би вигідна Україні та відповідала б її національним інтересам», - зазначив Глава держави.

На його переконання, ті чиновники, які під час роботи над Угодою не узгодили її положення з об'єднаннями товаровиробників, а також не провели «відповідну дискусію і не досягли рівня порозуміння», повинні понести відповідальність за це.

Нова державна регіональна політика надала усі необхідні інструменти для успішного управління регіональним розвитком в інтересах територіальних громад.

«Переконаний, ефективна децентралізація влади - це запорука успішної реалізації політики реформ в Україні», - сказав Віктор Янукович.

Також, за його словами, 2014-й стане роком боротьби з корупцією.

Президент підкреслив, що стосовно всіх виявлених корупціонерів у правоохоронних чи контролюючих органах будуть вживатись рішучі заходи згідно із законодавством.

«Я буду звертатись до людей, до суспільства, до бізнесу, щоб інформували нас по «гарячим лініям». 2014 рік буде особливим роком, де ми будемо робити рішучі кроки з подолання корупції», - додав Глава держави, зауваживши, що чув багато нарікань на корупціонерів від людей як у регіонах, так і в Києві.

Крім того, Глава держави наголосив, що наступний рік має стати роком подальших якісних змін у рівні доходів і матеріальному забезпеченні громадян, особливо найуразливіших верств населення - пенсіонерів, багатодітних родин, дітей-сиріт.

«Особливу увагу ми приділяли і будемо приділяти ефективній соціальній політиці», - сказав Глава держави, зауваживши, що особисто буде «жорстко контролювати урядову соціальну політику і виконання вимог до Міністерства соціальної політики».

Віктор Янукович зазначив, що цього року суттєво зросла державна підтримка усіх малозабезпечених громадян. Зокрема, за його словами, державна допомога по безробіттю збільшилася на 57%.

«За чотири роки розмір мінімальної зарплати було збільшено на 80%, або майже вдвічі. Безумовно, це треба вітати - і зростання середньої зарплати, і зростання пенсій. Якщо у 2009 році середня зарплата була 1906 грн, то у 2013 році - вже 3181 грн», - підкреслив Президент.

Крім того, за словами Глави держави, з 2013 року мінімальні пенсії дорівнюють прожитковому мінімуму. За його словами, якщо станом на кінець 2009 року мінімальна пенсія була 573 грн, то на кінець 2013 року - вже 949 грн.

«Багато це? Дуже мало, але для того, щоб було більше, треба багато працювати. Ми знаємо, що пенсії - це похідна заробітної плати. Будемо піднімати заробітні плати - буде зростати пенсія», - підкреслив Віктор Янукович.