back

Володимир Хоменко: досягнуті угоди з Росією відкривають більш широкі перспективи для розвитку економіки України та її вступу до ЄС

20-12-2013 | 13:21

17 грудня у Москві відбулося шосте засідання Українсько-Російської міждержавної комісії, під час якого Президенти двох держав обговорили актуальні проблеми та подальші шляхи двостороннього співробітництва України та Росії. В результаті перемовин було підписано 14 документів. Найбільший резонанс в українському суспільстві викликали домовленості про зниження ціни на російський газ для України та купівля Росією українських цінних паперів на 15 мільярдів доларів.

Свої думки щодо наслідків візиту Президента України до Російської Федерації для регіону висловив голова Чернігівської обласної державної адміністрації Володимир Хоменко:

– Перш за все варто зауважити, що сам візит і його результати — свідчення налаштованості обох країн на конструктивний діалог і взаємовигідну співпрацю. Як зауважив Глава держави Віктор Янукович, під час засідання сторони проаналізували причини, які призвели до падіння товарообігу між країнами, замороження деяких спільних проектів і підготували План дій щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі. Реалізація цього Плану має поліпшити становище цілих галузей економік двох держав. Передовсім, це стосується високотехнологічних проектів в авіабудуванні, суднобудуванні, атомній енергетиці та інших.

Якщо ж говорити про наш регіон, то й підприємства Чернігівщини отримають відчутний зиск від укладених у Москві угод. Насамперед, від зниження ціни на газ виграють ті, хто використовує це паливо безпосередньо у виробництві. Це підприємства з випуску будматеріалів, хімічної продукції, пластмас тощо.

Скажімо, питома вага газу в собівартості продукції ТОВ «Білкозин» становить близько 20 %. Зниження ціни на блакитне паливо дозволить зменшити собівартість продукції цього підприємства на 10%, що підвищить її конкурентоспроможність та матиме позитивний вплив у цілому на фінансово-господарську діяльність.

Або інший приклад. Найбільш енерговитратними в промисловості є підприємства з виробництва будматеріалів. Тут енергоносії у собівартості продукції мають досить значну питому вагу до 30 %. Відповідно, зниження ціни на газ дозволить зменшити собівартість продукції більш ніж на 10%.

На підприємствах інших галузей економіки Чернігівщини зниження ціни на газ очікувано призведе до зменшення витрат на енергоносії в межах 1-7%. Крім того, зменшення вартості газу для бюджетних установ дасть змогу вивільнити близько 48 млн. гривень, які можна буде спрямувати на зміцнення їх матеріально-технічної бази.

Зменшення ціни на енергоносії дасть можливість розширювати діючі та будувати нові виробництва, впровадження яких було неможливим через високу ціну на газ.

Поза сумнівом, реалізація Плану дій щодо врегулювання торговельних обмежень у двосторонній торгівлі нестиме економічну вигоду для нашого регіону. В першу чергу, це відновлення втрачених позицій у зовнішньоторговельній діяльності, коли середньорічні прирости експорту (2010-2012 рр.) становили 13,0 млн. дол. США. Це також дозволить забезпечити умови для стабільного постачання до Російської Федерації товарів, які вже давно зарекомендували себе у російських споживачів (продукція машинобудування, шпалери, продукти харчування, у т.ч. сири, масло, м’ясні та кондитерські вироби, безалкогольні напої тощо).

Зважаючи, що аграрний сектор, який займає домінуючі позиції в економіці області, щороку нарощує потенціал, бачимо нові перспективи для його розвитку у зв’язку з підписанням двосторонніх угод з Росією. Орієнтуючи наше сільськогосподарське виробництво на підвищення врожаїв, розвиток тваринництва, переробку сировини та отримання готового до споживання продукту, розраховуємо поширити його реалізацію завдяки потужним масштабам російського ринку.

Тож бачимо, що домовленості, яких досягнуто у Москві, відкривають більш широкі перспективи для розвитку економіки нашої держави. А відтак і пришвидшують досягнення реальної готовності України до вступу у рівноправні економічні взаємовідносини з країнами Євросоюзу.