back

Захист прав дитини – завдання органів влади

17-12-2013 | 17:00

Актуальні питання захисту прав дітей в області розглянули на черговому засіданні координаційної ради у справах дітей, яке 17 грудня провів в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика. Зокрема, йшлося про стан забезпечення першим робочим місцем випускників ПТНЗ з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування; роботу з організації заходів, спрямованих на запобігання насильства в сім’ї, жорстокого поводження з дітьми; призначення та виплат державної допомоги на дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам за надання соціальних послуг у дитячих будинках сімейного типу та прийомних сім’ях за принципом «гроші ходять за дитиною».

«У нових соціальних ініціативах «Діти-майбутнє України» Президент України Віктор Янукович наголошує, що надання якісних соціальних послуг дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, є одним з пріоритетів соціальної політики держави. Забезпечення дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування та осіб з їх числа першим робочим місцем є дуже важливим соціальним питанням, саме тому воно перебуває на особливому контролі Глави держави», - підкреслив Юрій Музика, відкриваючи засідання.

За його словами, відповідно до діючого законодавства зазначена категорія дітей має додаткові гарантії при працевлаштуванні. Це підвищує рівень їх соціальної захищеності, знижує ризики втягнення до злочинної діяльності. Однак, незважаючи на наявність фінансових стимулів для роботодавців при працевлаштуванні молоді, вирішення цього питання на практиці має певні складнощі.

Підхід до вирішення цього питання, на думку Юрія Музики, має бути комплексним. Для того, щоб кожен випускник навчального закладу був вмотивований до трудової діяльності, закріпився на робочому місці та відчував себе корисним для суспільства, необхідно посилити співпрацю між професійно-технічними навчальними закладами, центрами зайнятості, соціальними службами та роботодавцями.

Він також наголосив на необхідності посилення роботи в напрямку попередження насильства над дітьми. Адже вирішення проблеми насильства в сім’ї, на його переконання, потребує координації зусиль всіх служб, які опікуються питаннями сім’ї та дітей: відділів сім’ї та молоді, служб у справах дітей, органів освіти, охорони здоров’я, внутрішніх справ, соціальних служб.

Враховуючи вимоги Глави держави, також необхідно розглянути можливість створення в районах та містах області центрів соціальної підтримки сімей та дітей, що дасть можливість надавати допомогу дітям безпосередньо в громаді, підвищить доступність та адресність надання послуг.

На засіданні також зазначалося, що з кожним роком збільшується кількість дітей, які знаходять родинне тепло і затишок у прийомних сім’ях та дитячих будинках сімейного типу. У порівнянні з 2008 роком кількість дітей, які виховуються у цих формах сімейного виховання збільшилась у 3,7 разів, з 108 до 420 осіб.

Розвиток сімейних форм виховання став можливим завдяки запровадженню державного механізму фінансування прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу за принципом «гроші ходять за дитиною» за рахунок коштів державного бюджету. Питання призначення та виплати цієї допомоги дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування та грошового забезпечення батькам-вихователям і прийомним батькам перебуває на постійному контролі Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації.

На завершення координаційна рада у справах дітей при облдержадміністрації затвердила план роботи на 2014 рік.


Департамент інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації