back

«Чи потрібно змінювати діючу Конституцію України? Або: що ми втрачаємо і що здобуваємо?»

18-09-2009 | 15:51

Сьогодні в конференц-залі готелю «Придеснянський» відбулося обговорення проекту Закону України „Про внесення змін до Конституції України”. В обговоренні взяли участь: заступник голови, керівник апарату облдержадміністрації Володимир Приходько, голова правління ЧВ ВГО КВУ Олександр Соломаха, журналісти та інші учасники «круглого столу».

За словами заступника голови, керівника апарату облдержадміністрації Володимира Приходька, проект нової редакції Конституції України, внесений Президентом України 31 березня 2009 року до Верховної Ради України покликаний усунути проблеми, що виникли у діяльності державного механізму, створити необхідні умови для його збалансованості та ефективного функціонування змішаної форми державного правління на основі більш чіткого розподілу функцій і повноважень державних органів, удосконалення системи противаг і стримувань у трикутнику «Президент – Парламент — Уряд», а також суттєво демократизувати модель здійснення влади на місцях. Тому Президент України оголосив всенародне обговорення нової редакції Конституції.

«Сьогодні про Конституцію мають говорити люди. Ця тема має стати зрозумілою для суспільства. Інакше ми знову ризикуємо отримати таємно зроблений документ, який з часом знову будемо змінювати», - сказав Володимир Приходько.

Суть ключових змін, які пропонує Президент у своєму проекті Конституції така: повне гарантування прав і свобод людини і громадянина, порядок у системі влади, зменшення кількості парламентаріїв і скасування депутатської недоторканності, більше прав регіонам і місцевому самоврядуванню, забезпечення незалежності та ефективності судів і правоохоронців.